Οδυνηρές συνέπειες για τον εμπορικό κόσμο αναμένεται να έχει μία πιθανή επιβολή εκ νέου περιορισμού της λειτουργίας των καταστημάτων, υπό το φως της επιδεινούμενης υγειονομικής κατάστασης, πρωτίστως στην Αττική. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, η εκπτωτική περίοδος του καλοκαιριού υπήρξε εξαιρετικά υποτονική για την πλειονότητα των επιχειρήσεων, με την κάμψη του τζίρου να υπολογίζεται σε 30% κατά μέσον όρο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, προκαλώντας προβληματισμό στον εμπορικό κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα.
Ηλεκτρονικά και είδη σχολικού εξοπλισμού, καθώς και αθλητικά είδη φαίνεται να παρουσίασαν σχετικά αυξημένη κινητικότητα, ειδικά μέσα στον Σεπτέμβριο, με την επανέναρξη των σχολείων, ωστόσο οι επιδόσεις δεν συγκρίνονται με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους, αφήνοντας πολλές επιχειρήσεις σε αβεβαιότητα για το μέλλον. Χειρότερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με τουριστικά είδη, τα οποία είδαν φέτος τον τζίρο τους να συρρικνώνεται έως και 85% σε σχέση με πέρσι, ενώ το κέντρο της Αθήνας δείχνει να υφίσταται κάμψη πωλήσεων που προσεγγίζει το 50%, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.
Στο περιβάλλον αυτό, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Στ. Καφούνης, σημειώνει ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την στήριξη των επιχειρήσεων κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω εμβάθυνση. Ειδικότερα, για τον ΕΣΑ κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκουν κλειστές της στρόφιγγες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, με μόνη βοήθεια να τους παρέχεται υπό τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, επείγει η άμεση ρύθμιση του θέματος των ενοικίων για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους, καθώς και η θέσπιση κάποιου εργαλείου που θα μεταθέτει ληξιπρόθεσμα χρέη σε διευθέτηση τους όταν θα έχει επέλθει η κανονικότητα, πιθανώς το 2021.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των ενοικίων, ο ΕΣΑ σημειώνει ότι η απόφαση για την προαιρετική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο, που ψηφίστηκε μετά από κοινή πίεση ΕΣΑ και ΠΟΜΙΔΑ, δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ΚΑΔ του εμπορίου, αλλά μόνο επιλεγμένους κωδικούς της λιανικής. Ο Εμπορικός Σύλλογος υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη της στήριξης ειδικά των επιχειρήσεων που στεγάζονται σε μισθωμένα ισόγεια καταστήματα, όπου το ενοίκιο καλύπτει μεγάλο ποσοστό του κόστους λειτουργίας τους, και τονίζει ότι, σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ, αναμένεται να προβεί άμεσα σε ενέργειες που θα διευκολύνουν τη συναίνεση ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με σκοπό να διασωθούν οι υφιστάμενες μισθώσεις και, μαζί με αυτές, χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από την αρχή του έτους έχει χαθεί τζίρος ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές επιχειρήσεις συνολικά, εξαιτίας της πανδημίας, με τους εκπροσώπους της αγοράς να εκτιμούν ότι οι απώλειες δύνανται να αγγίξουν ακόμη και τα 50 δισ μέχρι το τέλος του έτους.