Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε πως το πρόγραμμα «Γέφυρα» δίνει «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας πως το κράτος παρέχει μια ανακούφιση στους δανειολήπτες. Τόνισε επίσης πως με την υποστήριξη των δανειοληπτών περιορίζεται ο κίνδυνος για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων».
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, που διοργανώθηκε με την βοήθεια της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σχετικά με τις διαδικασίες συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα, σημείωσε ότι «είναι πάρα πολλοί αυτοί που σήμερα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, κινδυνεύοντας να χάσουν ακόμη και τα ίδια τους τα σπίτια. Επιδοτώντας ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων, το κράτος μπορεί να παρέχει μια ανακούφιση στους συγκεκριμένους δανειολήπτες. Να δώσει ένα χέρι βοήθειας μέχρι - όπως όλοι ελπίζουμε - να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Το συγκεκριμένο μέτρο - πέραν του ότι απαντά σε πιεστικές ανάγκες - περιλαμβάνει και μια σειρά από θετικά στοιχεία».
Το πρώτο, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, είναι ότι δεν καλύπτει μόνο τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβραβεύοντας μάλιστα τους συνεπείς δανειολήπτες.
Το δεύτερο είναι ότι έχει σχεδιαστεί μια απλούστερη διαδικασία υποβολής της αίτησης, η οποία διευκολύνει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους. Δεν είναι τυχαίο, ότι μέσα στον πρώτο μήνα της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν πάνω από 50.000 αιτήσεις.
Τρίτον είναι ότι με την υποστήριξη των δανειοληπτών σε αυτή τη συγκυρία, περιορίζεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως «η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Ένα πρόβλημα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Και συνεχίζει να αποτελεί βαρίδι για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει λοιπόν, ζωτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αλλά και ενός σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα. Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει ανάσα σε συνεπείς οφειλέτες, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Το νέο πρόγραμμα 'Γέφυρα' υπηρετεί, πιστεύω, αυτή την ανάγκη. Και ελπίζω ότι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί σωστά, από όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες».
Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη εκδήλωση έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε αντίστοιχη διαδικτυακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών Οικονομολόγων την περασμένη εβδομάδα, «θεωρούμε ότι τον Σεπτέμβριο, οι αιτήσεις στο πρόγραμμα "Γέφυρα" θα ξεπεράσουν τις 100.000 - 150.000, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις 200.000».