ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
Σημαίες κρατών έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

ΟΗΕ: Υπέρ διεθνούς δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το σχέδιο Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνοντας διεθνή ένοπλη δύναμη. 13 μέλη ψήφισαν υπέρ, Ρωσία και Κίνα απείχαν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής το χαρακτήρισε ιστορικό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα, μέσω ψηφοφορίας, το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, που είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επανέναρξης του πολέμου στην περιοχή.

Συνολικά, δεκατρία κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερψήφισαν το αμερικανικό κείμενο, το οποίο ο αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μάικ Γουόλτς χαρακτήρισε «ιστορικό και εποικοδομητικό».

Η Ρωσία και η Κίνα επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Το αμερικανικό κείμενο, που αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένων διαπραγματεύσεων, «ενστερνίζεται» το σχέδιο του προέδρου Τραμπ. Το σχέδιο αυτό συνέβαλε στην εφαρμογή, στις 10 Οκτωβρίου, εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπου για περισσότερα από δύο χρόνια μαίνονταν συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με αφορμή την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ καταθέτουν ψήφισμα στον ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν σε εταίρους τους σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, που περιλαμβάνει διεθνή δύναμη, αναδεικνύοντας την περιφερειακή υποστήριξη στο σχέδιο.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στήριξη σε κάθε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από ΟΗΕ

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η Τεχεράνη στηρίζει κάθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση που θα σώσει ζωές και θα σταματήσει την πείνα αμάχων.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Μόνη της μια δύναμη δεν λύνει τα παγκόσμια προβλήματα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε Κίνα και ΗΠΑ για τη γεωπολιτική τους στάση, λέγοντας πως τα παγκόσμια προβλήματα δεν επιλύονται όταν μόνο μία ή δύο δυνάμεις υπαγορεύουν αποφάσεις ή διαιρούν τον κόσμο σε αντίπαλες σφαίρες επιρροής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ διορίζει Μπλερ και Ρούμπιο σε συμβούλιο για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα, με μέλη τον Μάρκο Ρούμπιο, τον Τόνι Μπλερ, τον Τζάρεντ Κούσνερ και τον Ατζάι Μπάγκα. Συμμετέχουν επίσης οι Μαρκ Ρόουαν, Ρόμπερτ Γκέιμπριελ και ο Στιβ Γουίτκοφ.
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας για το μέλλον της Γάζας

Συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας πραγματοποιείται στη Φλόριντα για τα επόμενα βήματα στη Γάζα, ενώ αναμένεται και επαφή Τραμπ–Νετανιάχου εν μέσω εύθραυστης εκεχειρίας.