ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Fitch: Θετικό πιστωτικό γεγονός για τις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλή»

Ευνοϊκά υποδέχεται ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch το σχέδιο «Ηρακλής», χαρακτηρίζοντάς το θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών, ενώ τονίζει ότι θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους.

Το Πλαίσιο Προστασίας Ελληνικών Στοιχείων Ενεργητικού (σ.σ.: γνωστό ως σχέδιο «Ηρακλής») είναι θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών, καθώς αναμένεται ότι θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPLs) που επιβαρύνουν τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Με το πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο Fitch, το οποίο θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγύηση για τα υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης δάνεια που θα τιτλοποιηθούν. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια με βάση τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει. Το πλαίσιο είναι αντίστοιχο με το ιταλικό μοντέλο GACS. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε χθες, καθώς αποφάσισε ότι δεν παραβιάζει τους κανόνες για κρατική βοήθεια.

«Αναμένουμε ότι το πλαίσιο θα εφαρμοσθεί πλήρως τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιο δυναμική όσον αφορά την εφαρμογή πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα.

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που κυμαίνονται από 33% έως 51%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Όπως σημειώνει ο Fitch, δύο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε περίπου 20% στο τέλος του 2021, ενώ οι άλλες δύο στοχεύουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ή σε ποσοστό κοντά στο 15%. Η χρήση του πλαισίου μπορεί να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να επιτύχουν νωρίτερα τους στόχους τους, προσθέτει ο οίκος.

Όπως αναφέρει, η επίδραση του πλαισίου στο χρηματοπιστωτικό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από την έκταση και το κόστος της συμμετοχής καθώς και τη διάθεση των επενδυτών για προβληματικά ελληνικά στοιχεία ενεργητικού. «Φαίνεται να υπάρχει καλή επενδυτική διάθεση, δεδομένων των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον τομέα φέτος και το βελτιούμενο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας αναμένεται να στηρίξει τη ζήτηση. Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το πλαίσιο.

Η προμήθεια που θα πληρώνουν για την κρατική εγγύηση θα βασισθεί σε ένα μέγεθος αναφοράς της αγοράς που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και τη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το κράτος κατά τη χορήγηση της εγγύησης», σημειώνει ο Fitch «Αν και υπάρχουν κίνδυνοι υλοποίησης σχετικά με την καθιέρωση και χρήση του πλαισίου, το προηγούμενο της Ιταλίας και η εμπειρία της αγοράς από ορισμένες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναμένεται να κάνουν ομαλή τη διαδικασία και να στηρίξουν την αποδοχή από την αγορά», καταλήγει ο οίκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες παρά τις αναταράξεις

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων και οι κινήσεις μείωσης τους κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών παρά την άνοδο των κόκκινων δανείων που αναμένεται στο β΄ εξάμηνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σηματοδοτεί για την οικονομία και τις τράπεζες η αναβάθμιση από τον Fitch

Ως λόγους για τις αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, ο ξένος οίκος αξιολόγησης ανέφερε τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς και της αναμενόμενης ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμισε το αξιόχρεο ομολόγων που εκδίδουν ελληνικές τράπεζες

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του Fitch για τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης μπορούν να εκδοθούν με βάση τα υφιστάμενα προγράμματα που έχουν οι τράπεζες.