ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Fitch: Θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες παρά τις αναταράξεις

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων και οι κινήσεις μείωσης τους κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών παρά την άνοδο των κόκκινων δανείων που αναμένεται στο β΄ εξάμηνο.

Παρά το γεγονός ότι θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, η μείωση του ρίσκου και οι κινήσεις αναδιάρθρωσεις έχουν «θωρακίσει» τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης έχει ήδη προχωρήσει σε θετικές αξιολογήσεις για όλες τις ελληνικές κυπριακές τράπεζες την τελευταία χρονιά, εξαιτίας της ανάπτυξης που έχουν αναπτύξει και την ανθεκτικότητα της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας το 2023. Αφήνει παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο και για μελλοντικές θετικές αξιολογήσεις καθώς εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων και οι κινήσεις μείωσης του κόστους αναμένεται να ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία ως προς το σταθμισμένο στο ρίσκο ενεργητικό πάνω από το 2%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών δεν έχει εμφανίσει ουσιαστική επιδείνωση και εμφανίζεται θωρακισμένη, παρά τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζεται και η ρευστότητα από τη λήξη των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει ο οίκος Fitch τα «κόκκινα δάνεια» έχουν μειωθεί στην Ελλάδα σημαντικά από το 2020, ενώ αναμένεται να υπάρξει και περαιτέρω μείωση του αριθμού αυτού , δεδομένης της πρόσφατης ενοποίησης ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPEs από την Ελληνική Τράπεζα, καθώς και περαιτέρω συναλλαγών NPEs από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ισχυρότερη κερδοφορία και η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ορισμένες τράπεζες είτε να διαγράψουν περισσότερα «κόκκινα δάνεια» ή να αυξήσουν την κάλυψη τους

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πάντως ότι ο σχηματισμός NPE θα αυξηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς η οικονομία επιβραδύνεται στο 2,3% το 2023 από το 5,9% το 2022, ωστόσο το πλαφόν στα επιτόκια για τα ενήμερα στεγαστικά από τον Μάιο του 2023 θα περιορίσει προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες. Αναφέρει επίσης ότι για Eurobank και Εθνική οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνουν γενικά σταθεροί, ενώ θα συνεχίσουν να υποχωρούν σε Alpha και Τρ. Πειραιώς.

Αν και επισημαίνει ο οίκος ότι το πλαφόν στα επιτόκια θα περιορίσει τις πιέσεις, σημειώνει πως καθώς αποκρύπτεται η πραγματική ικανότητα του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το χρέος του, θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει ξαφνική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, εάν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά όταν θα λήξει το πρόγραμμα αυτό.

Για την κερδοφορία των τραπεζών, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι θα ενισχυθεί πάνω από 2% για τις ελληνικές και άνω του 3,5% για τις κυπριακές το 2023 και 2024 λαμβάνοντας ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια και τις πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους, παρά το ενδεχόμενο να υπάρξουν υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις και τη μεταστροφή του αποταμιευτικού κοινού προς τις ακριβότερες προθεσμιακές καταθέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Αυξημένο κατά 900 εκατ. το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 7,5%, οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού τον Αύγουστο έφτασαν τις 22.214 επιτυχείς υπογραμμίζοντας ότι πέρασαν τα δύσκολα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταματάει η στροφή αποταμιευτών στις προθεσμιακές καταθέσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο α' επτάμηνο του 2024 (Ιανουάριος - Ιούλιος) κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ στα 37,2 δις. ευρώ, ενώ το 2023 είχαν αυξηθεί κατά 12 δις. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Ρυθμίσεις δανείων 1,2 δισ. στο α' τρίμηνο και 15 δισ. από το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων στο πρώτο τρίμηνο αφορά δάνεια του νόμου Κατσέλη (1,1 δισ. ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Ο απολογισμός των servicers για το πρώτο τρίμηνο