ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι τράπεζες για το δύσκολο πρώτο εξάμηνο

Αρχίζουν από την Πειραιώς και την Εθνική οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, κρίσιμο στοιχείο το ύψος των προβλέψεων για τα νέα «κόκκινα» δάνεια που δημιουργεί η πανδημία.

Μεγαλύτερη ορατότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα και τους ισολογισμούς των τραπεζών περιμένουν οι αναλυτές τις επόμενες ημέρες, καθώς αρχίζουν οι ανακοινώσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων του εξαιρετικά δύσκολου για τις τράπεζες πρώτου εξαμήνου, στη διάρκεια του οποίου αναστράφηκε η πορεία που είχε χαράξει ο εγχώριος τραπεζικός τομέας προς την αύξηση της κερδοφορίας και οι αναλυτές άρχισαν να κάνουν υπολογισμούς για τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού.

Σήμερα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς και η ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ενώ την Πέμπτη, επίσης μετά τη λήξη της συνεδρίασης, θα προχωρήσει στις δικές της ανακοινώσεις η Εθνική Τράπεζα.

Οι προσδοκίες των επενδυτών δεν είναι μεγάλες, κάτι που φαίνεται άλλωστε και από την πορεία των τραπεζικών μετοχών, που βρίσκονται σε συνεχή διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Από το κλείσιμο των 370 μονάδων, την 1η Ιουλίου, ο τραπεζικός δείκτης είχε υποχωρήσει χθες λίγο χαμηλότερα και από τις 300 μονάδες, σημειώνοντας μια πτώση πολύ κοντά στο 20%.

Καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται αρκετά, με βασικούς δείκτες της οικονομίας να κινούνται τον Ιούλιο χειρότερα από τις προβλέψεις, και με την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών να φέρνει στο προσκήνιο φόβους για περιοριστικά μέτρα που θα επιδράσουν και πάλι δυσμενώς στην οικονομική δραστηριότητα, το κύριο ζητούμενο από τις ενημερώσεις που θα γίνουν από τις τραπεζικές διοικήσεις είναι οι νεότερες εκτιμήσεις τους για τα «κόκκινα» δάνεια που θα προστεθούν φέτος στα χαρτοφυλάκια, αλλά και για τις προβλέψεις που θα σχηματίσουν για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Στην παρούσα φάση, όπως τονίζεται σε κάθε ευκαιρία από στελέχη τραπεζών, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάθε πρόβλεψη για τα νέα «κόκκινα» δάνεια θεωρείται παρακινδυνευμένη. Άλλωστε, το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εκτίμηση για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, αφού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που προκαλεί αν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα είναι σε θέση να επανέλθουν σε κανονική εξυπηρέτηση των δανείων τους μετά το μορατόριουμ.

Από το πρώτο τρίμηνο του έτους, πάντως, και πριν περάσουμε στο πολύ δύσκολο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, όπου περιλαμβάνεται και η περίοδος του γενικού lockdown, οι τράπεζες είχαν επηρεασθεί σοβαρά από την πανδημία, καταγράφοντας σημαντική πτώση της κερδοφορίας,  που θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα της Εθνικής από ομόλογα, ενώ μεγάλη ήταν και η αύξηση των προβλέψεων που σχημάτισαν για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το α΄ τρίμηνο του 2020 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 93 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες, μειωμένα κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 34%, κυρίως λόγω του τετραπλασιασμού των μη επαναλαμβανόμενων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις (η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε υψηλά κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 779 εκατ. ευρώ επωφελούμενη από την ανταλλαγή και πώληση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2020).

Οι προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο διπλασιάστηκαν, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός που αντανακλά την ενσωμάτωση δυσμενέστερων από το αναμενόμενο μακροοικονομικών προοπτικών για την επικαιροποίηση των μελλοντικών εκτιμήσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές, σημειώνει η ΤτΕ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για τις επιπτώσεις της πανδημίας οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πλην της Eurobank που απέφυγε να σχηματίσει προβλέψεις από το α’ τρίμηνο, ώστε να σχηματίσει καλύτερη αντίληψη για τις εξελίξεις, ανήλθαν συνολικά σε 906 εκατ. ευρώ. Από αυτό το σημείο εκκίνησης θα περιμένουν οι αναλυτές να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό οι τραπεζικές διοικήσεις θα προχωρήσουν σε αύξηση των προβλέψεων, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων του α’ εξαμήνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς σβήνουν οι τράπεζες τα DTCs και γράφουν... επιταγές στους μετόχους

Πώς θα ικανοποιηθούν οι μέτοχοι, αλλά και οι επόπτες με την παράλληλη αύξηση των μερισμάτων και της απόσβεσης αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Η απαλλαγή από το τελευταίο «βαρίδι» της κρίσης.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» επιχειρηματικών δανείων τον Ιούνιο: Νέο σκηνικό στη χρηματοδότηση

Από το μηδέν στο πεντάμηνο, οι καθαρές ροές δανείων εκτινάχθηκαν στα 2,6 δισ. στο εξάμηνο. Εκταμιεύσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Ο Ιούνιος, δεύτερος καλύτερος μήνας από το 2019. Τι δηλώνουν οι τραπεζίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αύξηση 40% στα τραπεζικά κέρδη, τι γίνεται με καταθέσεις - δάνεια

Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας των τραπεζών καταγράφει η ΤτΕ το α' τρίμηνο, νέα μείωση κόκκινων δανείων, μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού. Χαμηλή πτήση για τις καταθέσεις, ανακάμπτουν οι χορηγήσεις δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο πολλά καταναλωτικά από στεγαστικά δάνεια έδωσαν οι τράπεζες το 2023

Στο 2% ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων το 2023, ενώ συρρικνώθηκαν κατά 3,7% τα στεγαστικά. Οι τράπεζες αύξησαν περισσότερο τα επιτόκια στα στεγαστικά και διατήρησαν αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων.