ΓΔ: 1399.24 0.12% Τζίρος: 68.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:18:30 DATA
Φώτο: Shutterstock

Tελειώνουν μέσα στο 2021 όλες οι δίκες του νόμου Κατσέλη

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για «ξεκαθάρισμα» 40.000 εκκρεμών υποθέσεων. Πώς θα επιταχυνθούν οι δίκες.

Να δώσει τέλος στην εκκρεμότητα με 40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, που παραμένουν εκκρεμείς στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να συζητηθούν ακόμη και μετά το 2027, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. 

Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν -προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021- περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της Χώρας.

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη συζήτηση.

Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Επικαιροποίηση στοιχείων

Όπως έχει αναφέρει το Business Daily σε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα, όλοι οι δανειολήπτες με δικασίμους από το 2021 και μετά θα υποχρεωθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους για να «φιλτραριστούν» με βάση κριτήρια που προβλέπονται στο νόμο Κατσέλη και όσοι περάσουν αυτό τον έλεγχο θα δουν τις υποθέσεις τους να κρίνονται από τα δικαστήρια με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο 2021. Όσοι δεν δεχθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και θα κινηθούν εις βάρος τους από τις τράπεζες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Στόχος της κυβέρνησης, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εκτός από την επίσπευση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών δικών, είναι να «ξετρυπωθούν» στρατηγικοί κακοπληρωτές, που εκτιμάται ότι «κρύβονται» πίσω από αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις και απλώς κερδίζουν χρόνο μέσα από τις αργόσυρτες δικαστικές διαδικασίες.

Για παράδειγμα, μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα «βλέπει» και τα στοιχεία του Taxis, θα διαπιστώνεται αυτόματα αν ένας δανειολήπτης που έχει υποβάλει αίτηση για το νόμο Κατσέλη έχει την εμπορική ιδιότητα (έμπορος ή ελεύθερος επαγγελματίας) κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα τίθεται εκτός της προστασίας του νόμου. Επίσης, η πλατφόρμα θα μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία για τα εισοδήματα του δανειολήπτη αλλά και για την αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται από τις τράπεζες ότι θα αποκαλυφθεί έγκαιρα πως αρκετές χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν υποβάλει αιτήσεις στην πραγματικότητα δεν δικαιούνται προστασία και θα υποχρεωθούν είτε να έλθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τη διευθέτηση των οφειλών, ή να βρεθούν στο στόχαστρο των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης.

Ο αριθμός των υποθέσεων του ν. Κατσέλη για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης είναι τεράστιος. Τα τελευταία γνωστά στοιχεία που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς δείχνουν ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εκκρεμούσαν 86.174 υποθέσεις, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μειωθούν σε 61.910. Πάνω από 40% αυτών των υποθέσεων έχουν δικασίμους από το 2021 και μετά. Η εμπλοκή στη λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας εκτιμάται ότι έχει προσθέσει χιλιάδες υποθέσεις ακόμη στον αριθμό αυτών που θα δικασθούν από το 2021 και μετά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγίδα» σε κακοπληρωτές του ν. Κατσέλη, «ξεκαθάρισμα» 40.000 υποθέσεων

Νέα νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες: Υποχρεωτική αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για επικαιροποίηση στοιχείων και εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων μέσα στον επόμενο χρόνο.
businessdaily-Pitsilis-Giorgos-AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ και... Δ.Ε.Ο.Σ. κατά της φοροδιαφυγής: Έρχεται νέα υπηρεσία ελεγκτών

«Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» είναι η επωνυμία της νέας ελεγκτικής υπηρεσίες για τις... δύσκολες υποθέσεις. Ποια είναι τα άλλα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.