ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Φωτό: Shutterstock

Οι δύο φοροελαφρύνσεις για... restart στην οικοδομή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
«Κλειδώνει» σήμερα με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού η έκπτωση φόρου 40% για τις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων, πιθανός ο συμψηφισμός και με τον ΕΝΦΙΑ. Τι θα γίνει με την αναστολή του ΦΠΑ.

Με δύο κρίσιμης σημασίας φοροαπαλλαγές, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει το... restart της οικοδομικής δραστηριότητας, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ύστερα από τη μεγάλη καθίζηση στα χρόνια της κρίσης.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή «κλειδώνει» η παροχή έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος για όσους προχωρούν σε δαπάνες αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, ενώ σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Σχετικά με την έκπτωση φόρου, για τις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε χθες ότι έως και 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να συμψηφίζεται η δαπάνη και με άλλες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, αν δεν έχει δηλώσει αρκετό εισόδημα. Για παράδειγμα, να παρέχεται η ελάφρυνση, μέσω του συμψηφισμού με τον ΕΝΦΙΑ.

Η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς ο τομέας της οικοδομής ήταν πριν την κρίση ο κατ' εξοχήν «μαγνήτης» επενδύσεων και τα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις διαχέονταν στην οικονομία σε μεγάλο εύρος επιχειρήσεων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

«Η οικοδομή αντιστοιχούσε στο 12% και με την κρίση κατακρημνίστηκε», είπε χαρακτηριστικά (στον «ΣΚΑΪ») ο κ. Πέτσας. «Αυτή την στιγμή έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιστοιχεί στο 3% έως 4% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο ΣΕΒ και δημοσίευσε σε πρόσφατη έρευνά του, ο τομέας της κατοικίας ήταν πρωταθλητής επενδύσεων προ της κρίσης, καθώς αυτές αντιστοιχούσαν σε ποσοστό πάνω από 30% των συνολικών επενδύσεων στην οικονομία. Το ποσοστό έγινε μονοψήφιο στα χρόνια της κρίσης, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο το 2017 και έκτοτε έχει περάσει σε άνοδο, αλλά από πολύ χαμηλή βάση, με τον τομέα να αποτελεί «σκιά» του καλού εαυτού του.

ependyseis_katoikia

Το αίνιγμα του ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και την αναστολή του για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, πηγή προβληματισμού είναι ο χρόνος εκκίνησης εφαρμογής του μέτρου. Όπως έχει επισημάνει το Business Daily, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αφενός μεν για να αποδώσει τα δέοντα, αφετέρου για να μην δημιουργήσει «κουφάρια» που δεν θα τα αγοράζει κανείς.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στον χρόνο, δηλαδή από πότε και μετά θα ισχύσει το μέτρο. Η κυβέρνηση επιθυμεί η αναστολή του ΦΠΑ να αφορά μόνο τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί όντως η επανεκκίνηση της οικοδομής και η τόνωση της σχετικής δραστηριότητας, κινητοποιώντας κι άλλα κεφάλαια στην οικονομία.

Αντιθέτως, οι κατασκευαστές κατοικιών, μέσω της Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, ζητούν το μέτρο να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή να καλύπτει και όσα ακίνητα κατασκευάστηκαν από την 1/1/2006 και μετά, δηλαδή όσα εμπίπτουν στις διατάξεις περί ΦΠΑ και παραμένουν απούλητα μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, σε πανελλαδικό επίπεδο, το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων κατοικιών (κύριων και εξοχικών), υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 100.000. Πρόκειται για κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από το 2009 και μετά και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν απούλητες. Σημειώνουν μάλιστα, ότι αν εξαιρεθούν τα ακίνητα αυτά από την ρύθμιση της αναστολής του ΦΠΑ, θα βρεθούν στα αζήτητα στο διηνεκές, καθώς θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με 24%, όταν οι μελλοντικές κατασκευές θα έχουν μηδενική επιβάρυνση με ΦΠΑ.

Αν, πάντως, η κυβέρνηση δεχτεί την αναδρομικότητα του μέτρου, είναι προφανές ότι το κίνητρο για νέες επενδύσεις στην οικοδομή θα είναι περιορισμένο, τουλάχιστον έως ότου απορροφηθεί το υφιστάμενο στοκ ακινήτων. Άλλωστε, αυτό ομολογούν και οι ίδιοι οι κατασκευαστές όταν σημειώνουν ότι με τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από τις πωλήσεις, θα χρηματοδοτήσουν τις μελλοντικές αναπτύξεις, καθώς για τους περισσότερους, η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό δεν αποτελεί επιλογή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύνεται ο γρίφος με τις «τρελές» αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα εισηγηθούν στο υπ. Οικονομικών νέες τιμές για περιοχές όπως Ψυχικό -Φιλοθέη και Εκάλη, όπου στο παρελθόν είχαν ορισθεί εξωπραγματικές τιμές για τα ακίνητα που «έπεσαν» με αποφάσεις του ΣτΕ.
eforia, aade, foroi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ σε όλα τα αγαθά με ψηφιακά δελτία αποστολής

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο κάθε προϊόν που διακινείται, από τη στιγμή που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής, ή από το χωράφι, ή με την εισαγωγή του στη χώρα, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή.