Την πρόθεσή του να υλοποιήσει σχέδιο για επιδότηση δόσεων σε δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας επαναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ καταγράφει πρόοδο στις ρυθμίσεις δανείων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς και αύξηση των αιτήσεων δανειοληπτών για υπαγωγή στην προστασία του ισχύοντος νόμου για την α' κατοικία, ο οποίος έχει παραταθεί ως το τέλος Ιουλίου.
Παρουσιάζοντας την 3η Έκθεση Προόδου για το ιδιωτικό χρέος, το υπουργείο σημειώνει ότι «δρομολογεί την υλοποίηση του προγράμματος "γέφυρα", στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία».
«Με αυτό το πρόγραμμα θα επιβραβευτούν για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες», τονίζεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους όρους του νέου προγράμματος, το οποίο θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια ισχύος.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «ολοκληρώνεται η επεξεργασία υλοποίησης ενός νέου, συνεκτικού και κοινωνικά δίκαιου πτωχευτικού πλαισίου, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Πλαίσιο με το οποίο θα παρέχεται μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους πτωχεύουν επειδή αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».
Προς το παρόν, το μεγαλύτερο βάρος στη διευθέτηση δανείων έχει πέσει στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ενώ οι ρυθμίσεις που γίνονται με το νόμο για την προστασία α' κατοικίας εξακολουθούν να είναι λίγες, αν και έχουν αυξηθεί. Ειδικότερα,
- Από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Μαΐου 2020 (δηλ. 31.05.2020) ρυθμίστηκαν επιτυχώς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις 252.529 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 12,33 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ρυθμίστηκαν επιτυχώς από τις τράπεζες 200.638 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, πολύ μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων) ύψους 10,2 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων ρύθμισαν 51.891 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων) ύψους 2,15 δισ. ευρώ.
Από 01.07.2019 (έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας) έως και 16.06.2020 ρυθμίστηκαν δάνεια 67,6 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία. Έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκε Κρατική Επιδότηση, μέχρι την συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Η μέση αξία κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 79,6 χιλ. ευρώ και 50,4 χιλ. ευρώ είναι το μέσο ποσό ρύθμισης. Το μέσο ποσοστό Κρατικής Επιδότησης είναι 37,9 % της μηνιαίας δόσης. Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 15 % των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί φτάνουν τις 4.596, ενώ οι τράπεζες έχουν υποβάλει προτάσεις ρύθμισης περίπου για τις μισές περιπτώσεις (2.317) και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον ένα μήνα, από τη λήψη της αίτησης του πολίτη. Συνολικά, 1.415 προτάσεις ρύθμισης έχουν ήδη αποδεχθεί οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 902 υπολοίπων.