ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άτομα σε εκδήλωση της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων
Φώτο: Ελληνική τράπεζα επενδύσεων

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Διεθνής αναγνώριση και συνεργασία για ΜμΕ

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εντάχθηκε στο The Montreal Group και υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από τη Νιγηρία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) πρόσφατα εντάχθηκε στο «The Montreal Group» (TMG), τον κορυφαίο οργανισμό Αναπτυξιακών Τραπεζών με κοινή αποστολή την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)

Η συμμετοχή στο «The Montreal Group» τοποθετεί την ΕΑΤ δίπλα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά ιδρύματα του κόσμου.

Το «The Montreal Group» ιδρύθηκε το 2012, ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας, της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής τεχνικής εμπειρίας και πρακτικών μεταξύ αναπτυξιακών τραπεζών που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα στις χώρες τους. 

Αποστολή του είναι να προσφέρει μια παγκόσμια πλατφόρμα συνεργασίας και αμοιβαίας μάθησης, εντοπίζοντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα μέλη του προέρχονται από 14 χώρες και πέντε ηπείρους και περιλαμβάνουν κορυφαία ιδρύματα όπως η Bpifrance (Γαλλία), η BNDES (Βραζιλία), η British Business Bank (Ηνωμένο Βασίλειο), η China Development Bank (Κίνα), η Finnvera (Φινλανδία), η SIDBI (Ινδία), η Cassa Depositi e Prestiti (Ιταλία), η Nafin (Μεξικό), η Development Bank of Nigeria (Νιγηρία), το Saudi Industrial Development Fund (SIDF) της Σαουδικής Αραβίας και η Business Development Bank of Canada (Καναδάς). 

Με την ένταξη της ΕΑΤ στο «The Montreal Group», η Ελλάδα αποκτά ενεργή παρουσία σε έναν οργανισμό που διαμορφώνει τις διεθνείς πρακτικές αναπτυξιακής χρηματοδότησης. 

Επίσκεψη υψηλού επιπέδου από τη Νιγηρία

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας βέλτιστων πρακτικών, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα υποδέχθηκε από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2026, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Development Bank of Nigeria (DBN) καθώς και εκπροσώπους της εποπτικής αρχής της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας.

Η DBN ιδρύθηκε με στόχο την άμβλυνση των χρηματοδοτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις της Νιγηρίας, παρέχοντας χρηματοδότηση και μερικές εγγυήσεις πιστωτικού κινδύνου μέσω εγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών. 

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αναμένεται να εμπλουτίσει αμοιβαία και τα δύο ιδρύματα, τα οποία, παρά τις διαφορετικές γεωγραφικές και οικονομικές συνθήκες, μοιράζονται κοινές αρχές και αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις στη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, καλωσόρισε την Νιγηριανή αντιπροσωπεία λέγοντας : 

  • «Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένος, οι Αναπτυξιακές τράπεζες έχουν έναν μοναδικό ρόλο να διαδραματίσουν ως σύνδεσμοι, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου, μεταξύ περιοχών και μεταξύ στρατηγικών προτεραιοτήτων και πραγματικών οικονομικών αποτελεσμάτων. 

    Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις που υπερβαίνουν τον διάλογο και μεταφράζονται σε πραγματικές επενδύσεις.» 

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤ, Ισμήνη Παπακυρίλλου, υπογράμμισε: 

  • «Η ένταξή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο "Τhe Montreal Group" αποτελεί σημαντική αναγνώριση του έργου που επιτελεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

    Η υποδοχή των συναδέλφων μας από τη Νιγηρία είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι το ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο αποτελεί σημείο αναφοράς διεθνώς, και παράλληλα να εμπλουτίσουμε τις δικές μας πρακτικές από την εμπειρία ενός ιδρύματος που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Αφρικής.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισμήνη Παπακυρίλλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για στήριξη μικρομεσαίων

Η Ισμήνη Παπακυρίλλου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, παρουσίασε στο ΕΕΘ τις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας για τη στήριξη των ΜμΕ, δίνοντας έμφαση στη ρευστότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα επενδυτικά προγράμματα.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Ξεκίνησε ο τέταρτος κύκλος του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για τις ΜμΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε την έναρξη του 4ου κύκλου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με στόχο την ενίσχυση ρευστότητας και επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ισμήνη Παπακυρίλλου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ι. Παπακυρίλλου σε BD: Δάνεια 14 δισ. από Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ΜμΕ και «Σπίτι μου»

Τον κομβικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της στέγασης υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο BD η Ισμήνη Παπακυρίλλου. Πάνω από 14 δισ. έχουν διοχετευθεί στην αγορά από την ΕΑΤ.
Λογότυπο ΕΑΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ ΕΑΤ και ΤΜΕΔΕ για το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Ανανεώθηκε έως το τέλος του 2026 η συμφωνία για το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», διευρύνοντας τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πρόσβασή τους σε ρευστότητα, κυρίως στον τεχνικό και κατασκευαστικό κλάδο.