Περισσότερα από 1.800 πρόσωπα τέθηκαν το 2025 στο μικροσκόπιο της της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ΑΚΝΕΕΔ) ως εμπλεκόμενα σε υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής, καθώς στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν ύποπτες συναλλαγές και αποστολές και εισροές εμβασμάτων που σήμαναν καμπανάκι.
Στο στόχαστρο των δύο Αρχών βρέθηκαν 1.812, φυσικά ή νομικά πρόσωπα το 2025, οι υποθέσεις των οποίων ξεσκονίζονται από τις δύο Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των ποσών που διακινήθηκαν μέσα από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν οι έλεγχοι. Τονίζεται ότι μεταξύ των ατόμων που ερευνώνται είναι και συγγενικά τους πρόσωπα (συνέταιροι, συγγενείς ή συναλλασσόμενοι).
Συνολικά στη δεκαετία 2016 - 2025 που νομοθετήθηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή υποθέσεων μεταξύ της ΑΑΔΕ και της ΑΚΝΕΕΔ, η Αρχή για το ξέπλυμα απέστειλε στην ΑΑΔΕ συνολικά 2.818 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται 7.267 ύποπτοι, ενώ στη δεκαετία εκδόθηκαν 2.796 εντολές ελέγχου.
Επίσης οριστικοποιήθηκαν 2.612 υποθέσεις από των οποίων καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 1,67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 19,97 εκατ. ευρώ ενώ πολλές υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Οι έλεγχοι το 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, κατά το 2025 η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ΑΚΝΕΕΔ), διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 45 υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατείχαν ή διακίνησαν χρήματα μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Στις 45 αυτές υποθέσεις εμπλέκονται συνολικά 237 πρόσωπα, καθώς όπως διευκρινίζει η ΑΚΝΕΕΔ, κάθε υπόθεση περιλαμβάνει περισσότερα του ενός πρόσωπα.
Επίσης, το περασμένο έτος εκδόθηκαν 106 νέες εντολές ελέγχου, ενώ ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 172 υποθέσεις επί των οποίων καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 97,09 εκατ. ευρώ, με το μέσο ποσό να ανέρχεται σε 193.851 ευρώ.
Διπλές ποινές
Οι υποθέσεις εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που διενεργεί η Αρχή κατά του ξεπλύματος στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και από καταγγελίες πολιτών που υποβλήθηκαν στην ΑΚΝΕΕΔ.
Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ διεξάγει φορολογικούς ελέγχους στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα της ΑΚΝΕΕΔ, με στόχο να διαπιστώσει αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, τα ποσά που διακινήθηκαν.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως τα ποσά δεν συμφωνούν με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, τότε αφενός θα τους καταλογιστούν φόροι και πρόστιμα για προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή, αλλά θα έχουν και ποινικές ευθύνες.
Τσουχτερά πρόστιμα
Εφόσον η ΑΑΔΕ, εντοπίσει αδικαιολόγητα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενου, τα χαρακτηρίζει «προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία» και τα φορολογεί με συντελεστή 33% από το πρώτο ευρώ.
Το ποσό του φόρου που προκύπτει προσαυξάνεται επιπλέον με πρόστιμο 50% λόγω «ανακρίβειας της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος» και στη περίπτωση που το αδήλωτο εισόδημα αφορά στα φορολογικά έτη από 2012 έως και το 2023, τότε επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως και προσαύξηση 0,73% εκπρόθεσμης καταβολής τον μήνα.
Επίσης, οι υποθέσεις θα επιστρέψουν στην ΑΚΝΕΕΔ, η οποία θα τους παραπέμψει και στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ποιοι ερευνώνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα
Ακόμη, το 2025, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαβίβασε στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τις υποθέσεις 1.575 φυσικών και νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για μεγάλη φοροδιαφυγή ή για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ή πληρούν και τις δύο προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ παρέπεμψε στην ΑΚΝΕΕΔ, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν εμπλοκή σε διακίνηση βρώμικου χρήματος 521 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία εντοπίστηκαν να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε να ανέρχεται σε 3,71 δισ. ευρώ.
Συγχρόνως παρέπεμψε και 1.054 φορολογούμενους, οι οποίοι είχαν αρρύθμιστα χρέη προς το δημόσιο ύψους άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίο συνολικά χρωστάνε 916.330 ευρώ.
Σημαντικό επίσης το στοιχείο ότι από τις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.Φ.) και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων υποβλήθηκαν το 2025, συνολικά 1.671 μηνυτήριες αναφορές για μεγάλη φοροδιαφυγή, το ύψος της οποίας ανήλθε σε 3,44 δισ. ευρώ.
Χωρίς κανένα απόρρητο
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα εντάσσονται η αποφυγή πληρωμής φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ πλοίων, ενώ εξαιρούνται οι εμπλεκόμενοι σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όπως και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ, παραβάσεις που διώκονται με άλλες διατάξεις.
Ταυτόχρονα, δεν ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου.
| Υποθέσεις Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες | ||
| 1/1/2016 - 31/12/2025 | ||
| ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ | ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ | ΠΛΗΘΟΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ |
| 2016 | 418 | 628 |
| 2017 | 642 | 1.335 |
| 2018 | 368 | 803 |
| 2019 | 481 | 1.413 |
| 2020 | 259 | 706 |
| 2021 | 124 | 430 |
| 2022 | 104 | 496 |
| 2023 | 22 | 295 |
| 2024 | 355 | 924 |
| 2024 | 45 | 237 |
| ΣΥΝΟΛΑ | 2.818 | 7.267 |