ΓΔ: 2347.55 1.24% Τζίρος: 338.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:44
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
Φώτο: ΑΑΔΕ

Πρόστιμα 1,05 εκατ. σε 5 μεγάλες εταιρείες για υπέρβαση πλαφόν κέρδους

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς επέβαλε πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ σε πέντε εταιρείες για υπέρβαση του πλαφόν μικτού κέρδους σε 65 προϊόντα, μετά από ελέγχους της ΔΙΜΕΑ.

Τα πρώτα πρόστιμα επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή συνολικού ύψους 1,05 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σχετικά με την τήρηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, όπως προβλέπει το άρθρο 54 του Ν. 5045/2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής, τα πρόστιμα αφορούν τις εταιρείες ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (670.925 ευρώ), NESTLE ΕΛΛΑΣ Μονοπρόσωπη Α.Ε. (144.700 ευρώ), ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Μονοπρόσωπη Α.Ε. (109.900 ευρώ), ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ΑΕΒΕ (72.370 ευρώ) και FLORA FOOD GREECE Μον. Ε.Ε. (52.870 ευρώ). Οι παραβάσεις αφορούσαν υπέρβαση του επιτρεπόμενου περιθωρίου μικτού κέρδους σε συνολικά 65 κωδικούς προϊόντων.

Οι έλεγχοι κάλυψαν 3.168 κωδικούς προϊόντων και αφορούσαν χρονικές περιόδους από το 2023 έως και το 2025. Η αξιολόγηση έγινε με βάση τη σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους ανά μονάδα με το αντίστοιχο επίπεδο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Οι αποφάσεις για την επιβολή των προστίμων υπογράφηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 2026 από τη διοικήτρια της Αρχής, Δέσποινα Τσαγγάρη, μετά από εισήγηση της ΔΙΜΕΑ. Η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των ελέγχων για την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά.

Αναλυτικά τα πρόστιμα ανά εταιρεία

Η ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. καλείται να καταβάλει 670.925 ευρώ για υπέρβαση σε 26 κωδικούς προϊόντων στο μικτό περιθώριο κέρδους ανά μονάδα, σε σχέση με το προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 επίπεδο. Η περίοδος ελέγχου ήταν Μάιος-Ιούνιος 2025.

Η NESTLE ΕΛΛΑΣ Μονοπρόσωπη Α.Ε. τιμωρήθηκε με πρόστιμο 144.700 ευρώ για υπέρβαση σε 4 κωδικούς, με περίοδο ελέγχου Οκτώβριο-Νοέμβριο 2023.

Η ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Μονοπρόσωπη Α.Ε. βρέθηκε να υπερβαίνει το επιτρεπόμενο περιθώριο σε 22 κωδικούς προϊόντων, με πρόστιμο 109.900 ευρώ. Η περίοδος ελέγχου ήταν Μάιος-Ιούνιος 2025.

Η ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ΑΕΒΕ τιμωρήθηκε με 72.370 ευρώ για υπέρβαση σε 12 κωδικούς προϊόντων, ενώ η FLORA FOOD GREECE Μον. Ε.Ε. με 52.870 ευρώ για έναν κωδικό, με περίοδο ελέγχου Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2023.

Συνολικά, ελέγχθηκαν 3.168 κωδικοί προϊόντων, εκ των οποίων στους 65 εντοπίστηκαν παραβάσεις. Η διοικήτρια της Αρχής, Δέσποινα Τσαγγάρη, αποδέχθηκε την εισήγηση της ΔΙΜΕΑ και υπέγραψε τις αποφάσεις επιβολής των σχετικών προστίμων στις 6 Φεβρουαρίου 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλληνας πυροσβέστης δάσους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Αργολίδα και Αττική

Συνελήφθη 37χρονος στην Αργολίδα για εμπρησμό από αμέλεια, κατά τη διάρκεια θερμών εργασιών, που προκάλεσαν πυρκαγιά σε οικόπεδο και έκαψαν 100 τ.μ. ξηρών χόρτων. Άμεση κινητοποίηση των αρχών.
Οδοποιία υπό κατασκευή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Αγγελούδης: Ασφαλτοστρώσεις & πρόστιμα σε ΟΚΩ στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, μίλησε για την άσχημη κατάσταση των δρόμων λόγω έργων κοινής ωφέλειας και τόνισε τα αυστηρότερα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα που θα εφαρμοστούν για την αποκατάσταση των ζημιών.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός συνελήφθη στην Περιφερειακή με 209 χλμ/ώρα

30χρονος οδηγός συνελήφθη στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκε να κινείται με 209 χλμ/ώρα, σε όριο 80. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέχασες τη δήλωση; Την υποβάλει η εφορία και στη στέλνει μαζί με τα πρόστιμα

Η εφορία θα εντοπίζει φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, θα την υποβάλει η ίδια και στη συνέχεια θα τους κοινοποιεί το εκκαθαριστικό μαζί με τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.