ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Αθήνα αεροφωτογραφία κτιρίων
Φώτο: SOOC

Νέα κτίρια κατοικιών: Άνοδος 2,1% στις τιμές έργων και 2,2% στο κόστος

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση 2,1% στον δείκτη τιμών έργων νέων κατοικιών το δ’ τρίμηνο 2025 (ετήσια βάση) και +0,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Το κόστος κατασκευής αυξήθηκε 2,2%, λόγω εργασίας (+2,5%) και υλικών (+2%).

Αύξηση 2,1% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς είχε σημειωθεί αύξηση 2,8%.

Επιπλέον, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7% το δ' τρίμηνο 2025 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2025, ενώ ίδια μεταβολή είχε καταγραφεί και το 2024 για την αντίστοιχη περίοδο.

Σε ετήσια βάση, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2025 κατέγραψε αύξηση 2,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος 2024, όταν η αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 2,9%.

Όσον αφορά τον γενικό δείκτη τιμών κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, καταγράφηκε αύξηση 2,2% το δ' τρίμηνο 2025 σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2024. Το προηγούμενο έτος η αντίστοιχη αύξηση ήταν 3,6%. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 2,5% και του δείκτη τιμών υλικών κατά 2%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,6% το δ' τρίμηνο 2025 έναντι του γ' τριμήνου 2025, έναντι αύξησης 0,8% που είχε σημειωθεί το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, η μεταβολή αυτή προήλθε από αύξηση 0,9% στον δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας και 0,4% στον δείκτη τιμών υλικών.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, ο μέσος δείκτης Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2025 σημείωσε αύξηση 2,7% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος 2024, όταν η αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αποτυπώνει τη μεταβολή στις τιμές που καταβάλλονται στους κατασκευαστές/εργολήπτες κατά την ανάθεση των έργων.

Αντίστοιχα, ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αποτυπώνει την εξέλιξη του κόστους που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστής μιας τυποποιημένης κατασκευής, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές των υλικών και τις αμοιβές εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Μπενάκη πρόσοψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,7% επισκεπτών στα μουσεία τον Μάιο

Τον Μάιο καταγράφηκε μείωση 2,7% στους επισκέπτες των μουσείων και 6,9% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, με τις εισπράξεις να αυξάνονται κατά 8,6%. Στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε μείωση σε επισκέπτες και εισπράξεις.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατά 1,4% μειώθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα το πρώτο 7μηνο, λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Το 2026, οι θάνατοι στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 893 σε σχέση με το 2025, φτάνοντας τους 64.952. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2020-2025, σημειώθηκε μείωση 5,9%. Τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν οι εβδομάδες 8-11.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιβατική κίνηση στα λιμάνια μειώθηκε 1% το α' τρίμηνο, λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Μειωμένη κατά 1% ήταν η διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το α' τρίμηνο 2025 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2024, ενώ στα εμπορεύματα σημειώθηκε πτώση 9% το 2026 και στα τροχοφόρα μείωση 2,1% το ίδιο διάστημα.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 19,4% αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το β' τρίμηνο, λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στη συνολική οικονομία, χωρίς τον πρωτογενή τομέα και τα νοικοκυριά, αυξήθηκε κατά 19,4% το β' τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας τις 46.368 θέσεις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.