ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άμεση η προσαρμογή των επιχειρήσεων στην εξ αποστάσεως εργασία

Το 40% των επιχειρήσεων μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου ανέφεραν οτι θα μπορούσαν να συνεχίσουν το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας για ένα μέρος των εργαζομένων και μετά την κρίση.

Γρήγορη ήταν η προσαρμογή των επιχειρήσεων μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας με το 40% να είναι θετικές στο ενδεχόμενο αλλαγής του μοντέλου απασχόλησης για ένα μέρος του προσωπικού τους, με την προοπτική εφαρμογής της τηλεργασίας και μετά την πανδημική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σχετικά με την υποδοχή της τηλεργασίας από επιχειρηματίες και εργαζόμενους κατά την περίοδο του lockdown της αγοράς λόγω Covid-19, επτά στις δέκα επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί εύκολα στις νέες εργασιακές συνθήκες, αξιολογώντας από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση.

Ειδικότερα, τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Το 66,7% των εταιρειών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν άμεσα στο καθεστώς της τηλεργασίας, το 23,5% ότι αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες, μόλις το 1,2% ότι δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενώ το 8,6% των εταιρειών-μελών του Επιμελητηρίου δεν εφάρμοσε πολιτική του home office.

Το 67,9% των εταιρειών χαρακτήρισε από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση του προσωπικού (50,6% αρκετά και 17,3% πολύ), το 19,8% αξιολόγησε την τηλεργασία λίγο αποδοτική, το 4,9% καθόλου αποδοτική, ενώ ένα περίπου 8% δήλωσε ότι δεν προχώρησε σε προσαρμογές του εργασιακού περιβάλλοντος.

Το 60,3% των εταιρειών δήλωσε ότι μετά την πανδημική κρίση δεν θα άλλαζε το μοντέλο απασχόλησης με την προοπτική διατήρησης του καθεστώτος της τηλεργασίας για ένα μέρος του προσωπικού, ωστόσο το 39,7% όσων εφάρμοσαν πολιτική home office εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν, εν μέρει, να επιμείνουν σε αυτό το μοντέλο και μετά την κρίση.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στις ακραίες συνθήκες της πανδημικής κρίσης. Εφάρμοσαν νέα μοντέλα απασχόλησης, βασίζοντας την προσπάθειά τους σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις. Με τον τρόπο αυτό διατήρησαν την παρουσία τους στην αγορά και κυρίως τις θέσεις εργασίας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μια νέα «αρχή» για την επιχειρηματική κοινότητα, που καλείται να βρει τον παλαιό της «βηματισμό» και, σταδιακά, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της όπως και την απασχόληση, όντας περισσότερο έμπειρη μετά το lockdown».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΙΜ: Οι Έλληνες δουλεύουν μισό χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές

Συγκριτικά με τους Ευρωπαίους εταίρους και ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022.
ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας με την 6ήμερη εργασία

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ. Τα πλεονεκτήματα για τους εργαζομένους.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ δημιουργεί ευρωπαϊκή «δεξαμενή ταλέντων» από τρίτες χώρες

Θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα αντιστοιχεί τα προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με τις κενές θέσεις εργασίας που αναζητούν εργοδότες εντός της ΕΕ.