ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
Ζυγαριά δικαιοσύνης και σφύρα μπροστά σε νομικά βιβλία, σύμβολα νόμου και δικαστηρίου.

Κώτσηρας: Νέα νομοθετική αξιολόγηση για τις φορολογικές διευθετήσεις

Στη 9η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε., ο κ. Κώτσηρας τόνισε τη σημασία εντατικοποίησης των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και ανακοίνωσε σχεδιασμό για νομοθετική αξιολόγηση των tax rulings.

Η ανάγκη για εντατικοποίηση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της 9ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ε.ΕΝ.Ε., με θέμα «Ευρώπη & Ελλάδα 2030: Μια διαφορετική Φορολόγηση για την Ανάπτυξη», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου 2025.

Ο Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον. Όπως ανέφερε, το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε στέρεες βάσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις, με έμφαση σε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτικούς αγγέλους.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως η φορολογική μεταρρύθμιση έχει εθνική στόχευση, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και την προσέλκυση διεθνών συνεργασιών. Τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός για νομοθετική αξιολόγηση των φορολογικών διευθετήσεων (tax ruling), ενώ ενισχύεται η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση φορολογικής και τελωνειακής απάτης.

Ο Θωμάς Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας της Ε.ΕΝ.Ε., παρουσίασε δύο προτάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων. Η πρώτη αφορά τη μειωμένη οριακή φορολόγηση, ένα μέτρο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία, οδηγώντας σε αύξηση των επενδύσεων. Η δεύτερη πρόταση αφορά τη σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, να περιορίσει την παραοικονομία και να συμβάλει σε νέες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τόνισε την ανάγκη προσεκτικής μελέτης των νέων φορολογικών μέτρων. Επισήμανε ότι η οριακή φορολόγηση απαιτεί δημοσιονομική ανάλυση και αξιολόγηση των εμπειριών άλλων χωρών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης των δημόσιων εσόδων, επισημαίνοντας ότι το 2024 τα έσοδα έφτασαν τα 71 δισ. ευρώ σε περιβάλλον μείωσης φόρων.

Ο Αλέξης Πατέλης, πρώην Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού (2019–2024), υπογράμμισε ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης από το 2019 επικεντρώθηκε στη μείωση φόρων και στην ενθάρρυνση εργασίας και επενδύσεων. Τόνισε ωστόσο ότι πλέον στην Ευρώπη οι συζητήσεις στρέφονται προς αυξήσεις φόρων, με παραδείγματα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης ενός σταθερού οικονομικού συστήματος για την ανάπτυξη της χώρας.

Η Ασπασία Μάλλιου, δικηγόρος και εταίρος στη «Ποταμίτης Βεκρής», σημείωσε ότι η καλή νομοθέτηση πρέπει να συμμορφώνεται με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τόνισε τη σημασία της συνταγματικής συμβατότητας των φορολογικών νόμων και της διασφάλισης της αρχής της ισότητας. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ζητήματα γραφειοκρατίας, ελλείψεις στους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών της επιχειρηματικής κοινότητας και στην καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

Ο Alexander Mengden, οικονομολόγος του Tax Foundation, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ 38 χωρών στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2025. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα υστερεί στις φορολογικές αποσβέσεις, προτείνοντας την επιτάχυνσή τους ώστε να μειωθεί το κόστος κεφαλαίου, χωρίς να επηρεάζονται τα έσοδα από επενδύσεις. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύσει στην ενίσχυση του φορολογικού της πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τα παραδείγματα της Εσθονίας και της Λετονίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αθανασία Ακριβού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική οικονομία νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Λιγότερα έσοδα από το τέλος στα εισαγόμενα μικροδέματα

Το τέλος των 2 ευρώ στα μικροδέματα στη Γαλλία αποδίδει 2,3 εκατ. ευρώ μηνιαίως, μακριά από τους στόχους. Πλατφόρμες όπως Temu και Shein παρακάμπτουν το μέτρο στέλνοντας δέματα σε άλλες χώρες και μετά στη Γαλλία.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Big Brother η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τι «κόβουν» οι ταμειακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις ταμειακές μηχανές με νέο λογισμικό που θα παραλάβει τον Ιούνιο, απαλλάσσοντας τους επαγγελματίες από την υποχρεωτική διαβίβαση των αποδείξεων.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο και μείωση παραβόλων για επενδυτές

Ολοκληρώθηκε σε β' ανάγνωση στην επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Οικονομίας. Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν. Μειώθηκαν τα παράβολα για φορολογικές απαντήσεις σε επενδυτές.
Ειρηνοδικείο Αθηνών κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΔΣΑ ζητά 120 δόσεις για χρέη, αντί για τις 72 που προτείνει η ρύθμιση

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διαφωνεί με τη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τονίζοντας ότι δεν καλύπτονται όλες οι οφειλές και ζητώντας βιώσιμη λύση έως 120 δόσεις χωρίς υψηλά επιτόκια.