ΓΔ: 1408.05 0.13% Τζίρος: 65.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Pixabay

Το σχέδιο Κομισιόν για την ανάκαμψη και η μεγάλη κόντρα των ηγετών

Σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκδοση χρέους 320 δισ. ευρώ προτείνει η Επιτροπή, αλλά τα κράτη συνεχίζουν να διαφωνούν για το αν τα κονδύλια θα δοθούν ως δάνεια ή ως επιδοτήσεις.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο μεγάλης αύξησης του κοινοτικού προϋπολογισμού και δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αγορά ομολόγων έχει εκπονήσει η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg, για να συζητηθεί στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. ως απάντηση στην πρόκληση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας. Όμως, το μεγάλο πολιτικό ερώτημα που θα προκαλέσει συγκρούσεις στην Ευρώπη είναι αν αυτοί οι πόροι θα δοθούν ως δάνεια, που θα διογκώσουν το χρέος των ασθενέστερων οικονομιών.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, που αποκαλύπτει το διεθνές πρακτορείο, ο πολυετής προϋπολογισμός της Ευρώπης θα πρέπει σχεδόν να διπλασιασθεί, από τα 1,1 τρισ. ευρώ στα 2 τρισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή η αύξηση θα επιβαρύνει κυρίως τις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, που είναι καθαροί πληρωτές στον προϋπολογισμό, δηλαδή πληρώνουν περισσότερα από όσα λαμβάνουν από τον κοινό προϋπολογισμό.

Με αυτή την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, που θα δημιουργήσει «πυρομαχικά» για την εγγύηση δανεισμού, η Κομισιόν προτείνει να εκδοθεί χρέος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 320 δισ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα «τρέξει» επενδυτικά προγράμματα για να βγει η Ευρώπη από την ύφεση.

Πέρα από τους τεχνοκρατικούς υπολογισμούς, όμως, για τα κονδύλια του προϋπολογισμού και την έκδοση μιας μορφής κοινού χρέους, με βάση το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, δεν έχει δοθεί ακόμη ως τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, δηλαδή αν τα κονδύλια που θα χορηγηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στα κράτη μέλη θα αποτελέσουν δάνεια, έστω και με ευνοϊκούς όρους, τα οποία θα διογκώσουν το χρέος τους.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το εάν η βοήθεια ανάκαμψης από τον κορονοϊό θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων. Οι ηγέτες αναμένεται αύριο να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία να χρησιμοποιηθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης αλλά υπάρχουν πολλές επίμαχες λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, το οποίο σημαίνει ότι δεν αναμένεται μια τελική συμφωνία.

«Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουμε επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλους μπορεί να είναι μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος είπε ότι τα κράτη-μέλη συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα αντλήσει χρέος με ενέχυρο τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ προκειμένου να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Το ερώτημα είναι ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για αλληλεγγύη -ευρωομόλογα ή κάτι άλλο», δήλωσε ο αξιωματούχος, που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες -αν και όχι πάλι η τελική απόφαση- μπορούν να γίνουν γνωστές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Κομισιόν ενέκρινε 40 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά. Χάρη σε αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, οι πολίτες της Αθήνας θα προστατεύονται καλύτερα από μελλοντικές πλημμύρες» ανέφερε η κ. Φερέιρα.