ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Έκκληση του ΟΗΕ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε Λίβανο, Ισραήλ και Γάζα

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός έπειτα από δύο μήνες πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο ΟΗΕ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στη Γάζα, καθώς μια εκεχειρία μπορεί να ανακοινωθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ.

«Ο μοναδικός τρόπος να τεθεί τέρμα στα βάσανα των λαών όλων των πλευρών είναι μια μόνιμη και άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός έπειτα από δύο μήνες πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λόγο για μια συμφωνία που βρίσκεται κοντά.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο Φόλκερ Τουρκ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «είναι πολύ ανήσυχος για την κλιμάκωση» της σύγκρουσης στον Λίβανο.

Υπογράμμισε πως τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στο διάστημα 22-24 Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και 19 γυναίκες.

«Πρόκειται για νέες ενδείξεις της βαναυσότητας αυτού του πολέμου εναντίον των αμάχων», είπε.

Αυτό «εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των αρχών της αναλογικότητας, τη διάκρισης και της ανάγκης», υπογράμμισε ο Τζ. Λόρενς.

Η ισραηλινή στρατιωτική δράση στον Λίβανο, που έχει στόχο κυρίως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, ακολουθεί τους βομβαρδισμούς εδώ και σχεδόν ένα χρόνο του ισραηλινού εδάφους από τη Χεζμπολάχ.

Ο Τζ. Λόρενς είπε πως η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Η πλειονότητα αυτών των πυρών ρουκετών είναι τυφλά από τη φύση τους", προκαλώντας τον εκτοπισμό πολλών Ισραηλινών αμάχων, κάτι που είναι απαράδεκτο», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ: Ανεπαρκές το σχέδιο για Γάζα, μιλά για γενοκτονία

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε του ΟΗΕ επέκρινε το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης πυρός για τη Γάζα, τονίζοντας πως είναι ανεπαρκές και δεν αρκεί για τον τερματισμό της «γενοκτονίας» των Παλαιστινίων, ούτε συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει βοήθεια στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το Ισραήλ να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες των αμάχων, θεωρώντας την απόφαση νομικά σημαντική με ηθικό κύρος.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χάγη: Το Ισραήλ να διασφαλίζει βασικές ανάγκες στη Γάζα, λέει το Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το Ισραήλ οφείλει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα και να στηρίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί για τη UNRWA.
Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ισραηλινά πλήγματα σε οχήματα ίσως συνιστούν εγκλήματα πολέμου

Ισραηλινά πλήγματα σε οχήματα στον Λίβανο μετά την εκεχειρία μπορεί να αποτελούν "εγκλήματα πολέμου", σύμφωνα με ειδικό του ΟΗΕ. Σήμερα νέο χτύπημα σημειώθηκε σε αυτοκίνητο, ενώ ο ισραηλινός στρατός στοχεύει μέλη της Χεζμπολάχ.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τώρα όλους τους δρόμους βοήθειας στη Γάζα

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ανοίξει άμεσα όλα τα περάσματα προς τη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της εκεχειρίας με τη Χαμάς, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση μετά από δύο χρόνια πολέμου.