ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Kafes, Coffee
Φωτο: Unsplash

Πικρός καφές με... ανατιμήσεις: Ράλι άνω του 60% στις διεθνείς τιμές

Διαταραχές στην προσφορά από μεγάλους παραγωγούς, όπως η Βραζιλία, έχουν προκαλέσει ξέφρενη άνοδο των διεθνών τιμών. Αναπόφευκτες οι ανατιμήσεις και στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν στο BD εκπρόσωποι εταιρειών και της Ελληνικής Ένωσης Καφέ.

Το ράλι που κάνει το τελευταίο διάστημα η τιμή του καφέ, που χθες ξεπέρασε και τα 305 δολάρια η λίβρα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη, απειλεί να κάνει... πικρό τον καφέ των Ελλήνων. Οι τιμές χθες ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 καταγράφοντας για τον Arabica μία αύξηση της τάξης του 62% από την αρχή του έτους και περίπου 25% μόνο μέσα στον Νοέμβριο.

Οι τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί φέτος λόγω των μεγάλων διαταραχών του εφοδιασμού από βασικούς παραγωγούς Arabica, από τη Βραζιλία έως το Βιετνάμ, με τον πιο οικονομικό τύπο Robusta που χρησιμοποιείται σε στιγμιαία ροφήματα να έχει πρόσφατα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Arabica, η ποικιλία υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται στον εσπρέσο και αποτελεί το βαρόμετρο των διεθνών τιμών, σημείωσε άνοδο πάνω από 3% τη Δευτέρα. Στην πίεση προστίθεται και η πιθανότητα ότι ο υψηλός ρυθμός εξαγωγών Αrabica φέτος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά αποθέματα μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Η υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα αποθέματα καφέ της Βραζιλίας θα φτάσουν μόλις τα 1,2 εκατομμύρια σακιά, όταν η τρέχουσα σεζόν θα τελειώσει τον Ιούνιο, μια μείωση 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Κόκκινος» συναγερμός για τον καφέ στην Ελλάδα

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι εταιρείες καφέ στην Ελλάδα, που παρακολουθούν το ράλι των τιμών και ανησυχούν για το πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Ήδη πολλές από τις εταιρείες έχουν απορροφήσει τις περισσότερες αυξήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ωστόσο αυτή η εξέλιξη των τιμών έχει αιφνιδιάσει τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως τονίζει στο BD ο Αναστάσιος Γιάγκογλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ «περιμέναμε έναν εξορθολογισμό των τιμών στα πρότερα επίπεδα για αυτό και η αγορά κράτησε κάποια αναμονή στο θέμα των τιμών. Έτσι όπως εξελίσσεται η αγορά είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, για τη δυσχέρεια και τη δυσπραγία που έχουν περιέλθει οι ελληνικές επιχειρήσεις και βεβαίως για τις τιμές που θα κληθεί να αγοράσει το προϊόν ο καταναλωτής». 

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων ήταν ξεκάθαρος: «Μιλάμε για μεγάλες ανατιμήσεις εάν παραμείνουν οι διεθνείς τιμές σε αυτά τα επίπεδα. Οι τιμές που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής -και μιλάω για το οργανωμένο λιανεμπόριο- θα είναι πολύ υψηλότερες από τις σημερινές».

«Είχαμε προειδοποιήσει την αγορά για ανατιμήσεις τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο που είχαμε κάποια αποθέματα τα οποία έχουμε εξαντλήσει και περιμέναμε μία αποκλιμάκωση. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη και το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε τα μέγιστα υψηλά των τελευταίων 15 ετών στην ποικιλία Αrabica και 16 ετών στην ποικιλία Robusta. Πάμε αναγκαστικά ολοταχώς για ανατιμήσεις, υποθέτω από το νέο έτος. Μιλούσαμε τον Μάιο για αυξήσεις 10 – 15% νομίζω ότι αυτό το αναιρούμε πλέον και περιμένουμε πως θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα η τιμή στα χρηματιστήρια», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καφέ

Για ακραίες καταστάσεις μίλησε στο BD ο Νίκος Χατζηγεωργίου, Managing Director της Coffee Berry. Όπως σημείωσε: «Έφτασε τα 305 δολάρια. Εμείς δεν έχουμε κάνει αύξηση. Τα πράγματα όμως είναι ακραία. Αυτήν τη στιγμή η τιμή του καφέ εξελίσσεται σε ακραίο φαινόμενο. Κοντεύει να είναι πάνω από 70% από την αρχή του έτους. Δεν μπορώ να ξέρω ο κλάδος πώς θα κινηθεί. Όλοι έχουμε εμπορικές επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε αυτές τις αυξήσεις άλλο». 

Όπως σημείωσε, ένα θέμα που επηρεάζει σημαντικά την τιμή του καφέ είναι η αυξημένη ζήτηση, καθώς όπως είπε ο κ. Ν. Χατζηγεωργίου, «οι χώρες της Ασίας πίνουν όλο και περισσότερο καφέ. Οι χώρες αυτές δεν έπιναν καφέ. Η ζήτηση έχει αυξηθεί, ενώ σε αρκετές χώρες έχει μειωθεί η παραγωγή».

Για πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει θέσει τις ελληνικές εταιρείες καφέ σε «κόκκινο συναγερμό» μίλησε στο BD ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Coffee Island. «Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάπως θα πέσει η τιμή του καφέ. Περιμένουμε, έχουμε αποθέματα στις αποθήκες. Αν είναι κάτι που κρατήσει κάποιες μέρες δεν θα μας επηρεάσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό κάπως θα ομαλοποιηθεί. Περιμένουμε τις νέες σοδειές να βγούνε. Είναι μία περίοδος που έχει το χρηματιστήριο μεγάλες διακυμάνσεις γιατί βγαίνουν οι νέες σοδειές», επισήμανε και κατέληξε: «Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που δεν έχουν μεγάλη καταναλωτική δύναμη είναι περισσότερο ανήσυχες από ποτέ, όπως η Ελλάδα. Γιατί δεν έχουμε έναν καταναλωτή να μπορεί να πληρώσει μία αύξηση. Ο καταναλωτής βάλλεται. Εμείς έχουμε απορροφήσει τρομακτικές αυξήσεις του καφέ, κι όχι μόνο, έχουμε απορροφήσει αυξήσεις σε πρώτες ύλες, στα ενεργειακά, στα μεταφορικά. Όλη η αγορά το έχει κάνει. Όλες οι εταιρείες κοιτάνε να δούνε πόσο θα φάνε τη "σάρκα" τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για ελλειμματικό ισοζύγιο στις εξαγωγές λαχανικών και φρούτων

Στο οκτάμηνο οι εξαγωγές ξεπερνούν τις εισαγωγές, αλλά ως το τέλος του έτους ειδικοί εκτιμούν ότι η ισορροπία θα ανατραπεί και θα φθάσουμε σε έλλειμμα. Ανάγκη εντατικών ελέγχων στα εισαγόμενα.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε η μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, τι συμβαίνει με τα τρόφιμα

Η υποχώρηση των τιμών στις τρεις κατηγορίες προϊόντων ήταν 0,1% στο οκτάμηνο. Όμως, προήλθε από τις μειώσεις σε είδη προσωπικής υγιεινής και σπιτιού, ενώ στα τρόφιμα καταγράφεται μικρή αύξηση 0,7%.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματικές αλλαγές στη διατροφή: Κόψαμε λάδι, κρέας, φρούτα, λαχανικά

Μεταξύ 2009 και 2023, η κατανάλωση ελαιολάδου, μοσχαρίσιου κρέατος, ψαριών και μήλων μειώθηκε κατά το ένα τρίτο. Στροφή σε φθηνές πρωτεΐνες με αύξηση 198% στα αυγά, κερδίζουν έδαφος και τα όσπρια.