ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Θάνος Πετραλιάς ομιλία
υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Πετραλιάς: Στη ΔΕΘ οι νέες φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς προανήγγειλε μειώσεις φόρων στο «πακέτο» της ΔΕΘ και τόνισε ότι προχωρά η μόνιμη ενίσχυση 250€ για 1,4 εκατ. δικαιούχους.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να περιλάβει νέες φοροελαφρύνσεις στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Παρότι δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα, επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη από το οικονομικό επιτελείο.

Η δήλωση έγινε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημοσιονομική ισορροπία και εποπτεία. Στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, εκπρόσωποι των συνταξιούχων επεσήμαναν την ανάγκη πρόσθετης στήριξης, γεγονός που έδωσε την αφορμή στον υφυπουργό να υπενθυμίσει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως σημείωσε, «κάθε χρόνο εδώ και τρία χρόνια προχωράμε σε αυξήσεις των συντάξεων, ενώ μόνο φέτος δαπανήθηκαν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ».

 Ανέφερε επίσης την κατάργηση της φαρμακευτικής συμμετοχής για χαμηλοσυνταξιούχους με ΕΚΑΣ, καθώς και την πρόσφατη ρύθμιση για την προσαρμογή των εισοδηματικών ορίων ώστε να μην χάνεται η αύξηση λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκεται η καθιέρωση μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης 250 ευρώ για ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι 1.157.551 συνταξιούχοι (62% των άνω των 65 ετών), 248.823 άτομα με αναπηρία και 34.357 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Η καταβολή θα γίνεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2025.

Ο κ. Πετραλιάς επεσήμανε ότι όλοι οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή ηλικίας, θα ενταχθούν στο νέο σχήμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και επιδότηση ενοικίου με τη μορφή επιστροφής ποσού που αντιστοιχεί στο 10% του ετήσιου μισθώματος. 

Η επιδότηση θα δίνεται μόνο για ενοίκια που έχουν καταβληθεί και επιβεβαιώνονται μέσω στοιχείων που διασταυρώνει η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά περίπου 948.000 νοικοκυριά – δηλαδή το 80% των ενοικιαστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή πέρασε το φορολογικό ν/σ – Υποσχέσεις για αλλαγές από Υπ.

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή της Βουλής η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπερψήφισε η ΝΔ, το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ τα άλλα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Παύλος Γερουλάνος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: Στο αρχείο οι υποκλοπές με απόφαση Αρείου Πάγου

Σφοδρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης για τις υποκλοπές άσκησε ο Παύλος Γερουλάνος στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση βλάπτει σοβαρά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και ότι δεν υπάρχει κυβερνητική διάθεση για ουσιαστική διαλεύκανση.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Η Αριστερά θέλει φόρο στους πλούσιους, ελάφρυνση στους πολλούς

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι οι δηλώσεις της Κοβέσι αποκαλύπτουν τη ρίζα του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, ασκώντας κριτική σε κυβέρνηση και στελέχη για προσπάθεια υποβάθμισής του. Υπογράμμισε ότι η κατάχρηση εξουσίας είναι ποινικό αδίκημα.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Πέρκα: Η κ. Κοβέσι ήταν καταπέλτης για όσα ειπώθηκαν στη Βουλή

Η Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς σχολιάζει τις σιωπηρές αλλαγές στο Ρυμοτομικό της ΔΕΘ, τονίζοντας έλλειψη διαβούλευσης και καλώντας σε μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο. Κατηγορεί τον δήμο για αυταρχισμό στο δημοψήφισμα.
Έφη Αχτσιόγλου βήμα Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Αποκλειστικά κυβερνητικό σκάνδαλο με ευθύνη Μητσοτάκη

Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για οργανωμένη κυβερνητική σύμπραξη και τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.