Οι δυσκολίες να συμφωνήσουν Βόρειοι και Νότιοι της ευρωζώνης ακόμη και σε βασικά σημεία του πακέτου των 500 δισ. ευρώ, που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, οδηγούν σε μια ακόμη μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, που θα συνεχισθεί ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ειδικότερα, στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να συνεχισθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο. Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, o Ρέγκο ανέφερε πριν από τρεις ώρες ότι ο πρώτος γύρος της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup ολοκληρώθηκε και ότι θα γινόταν διάλειμμα μίας ώρας.
Στη συνέχεια, με νέα ανάρτησή του πριν από δύο ώρες ενημέρωσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» και ότι η σύνοδος θα άρχιζε ξανά στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Λίγο μετά τις 11 (ώρα Ελλάδας) ακολούθησε και τρίτη ανάρτησή του, ότι «στόχος είναι τώρα να αρχίσει ξανά στις 23 ώρα Βρυξελλών (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας)», προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία».
Η σύνοδος του Eurogroup ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), αλλά ο εκπρόσωπος του Σεντένο ανακοίνωσε πριν την έναρξή της ότι θα άρχιζε στις 5 (ώρα Ελλάδας). «Θα χρειαστούμε μία επιπλέον ώρα για προετοιμασία πριν από τη σύνοδο», έγραψε στο Twitter.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το μεγάλο «αγκάθι» στις σημερινές συζητήσεις είναι οι όροι που θα τεθούν για τις χρηματοδοτήσεις έως 240 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς το μπλοκ της Γερμανίας επιμένει σε σκληρή γραμμή για μνημόνια, εάν τα δάνεια έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.
Το μήνυμα του Σεντένο
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Business Daily,
«Πέταξε το γάντι» ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο μπλοκ του Βορρά, δηλώνοντας πριν την έναρξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ότι δεν αρκεί το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών εν μέσω πανδημίας, αλλά θα χρειασθεί και ένα «μεγάλο και συντονισμένο» σχέδιο ανάκαμψης της ευρωζώνης μετά την κρίση.
Η συναίνεση των υπουργών φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί για το σχέδιο της τριπλής γραμμής άμυνας που περιέγραψε ο Σεντένο και στη συνέντευξή του, το Σάββατο, σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες και το οποίο, όπως επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup πριν την τηλεδιάσκεψη, περιλαμβάνει:
- Προληπτική πιστωτική γραμμή 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση όσων κρατών δοκιμάζονται από την κρίση.
- Πρόγραμμα δανεισμού των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Το σχέδιο «Sure» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να χρηματοδοτηθούν με χαμηλό κόστος τα προγράμματα των κρατών μελών για την προστασία των εργαζομένων (προγράμματα όπως αυτό με το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση).
Όμως, όπως τονίζει ο Μ. Σεντένο, στέλνοντας ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις του Βορρά, με πρώτη την Γερμανία, ότι δεν είναι ώρα για "business as usual", αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα μεγάλο και συντονισμένο σχέδιο ανάκαμψης μετά την κρίση, λέει χαρακτηριστικά ο Σεντένο, αποφεύγοντας πάντως να εξειδικεύσει πώς θα μπορούσε να μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα, αν δηλαδή προτείνει και την έκδοση κορονο-ομολόγων, ή κάποιο σχέδιο όπως αυτό που έχει προτείνει η Γαλλία, δηλαδή την ίδρυση ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου.
Το ερώτημα τώρα είναι αν μπορεί να σήμερα να υπάρξει κάποια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει μόνο το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ, ή αν οι χώρες του Νότου θα επιμείνουν σε μια συνολική συμφωνία και για το σχέδιο ανάκαμψης που θα εφαρμοσθεί μετά την κρίση, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα δυσκόλευε πολύ τις συζητήσεις, δεδομένης της άρνησης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας να συζητήσουν οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να θεωρηθεί ως αμοιβαιοποίηση χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις αποφάσεις είχαν μπλοκάρει με βέτο η Ιταλία και η Ισπανία, επειδή διαφώνησαν με την πρόταση της Γερμανίας για δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με κάποιας μορφής όρους (conditionality), ενώ τώρα η Γερμανία έχει υποχωρήσει σε αυτό το θέμα και δέχεται ότι τα δάνεια θα πρέπει να δοθούν χωρίς τις προϋποθέσεις που επιβάλλει σήμερα το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ακόμη κι έτσι, όμως, στην Ιταλία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά για θέματα οικονομίας, Κλαούντιο Μπόργκι, έστειλε επιστολή στον Μ. Σεντένο για να του δηλώσει ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πάρει εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευθεί ένα πρόγραμμα δανεισμού από τον ΕΜΣ.