ΓΔ: 2670.86 0.36% Τζίρος: 117.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:32:39
Γιάννης Βουτσινάς πορτρέτο
Φωτο: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Βουτσινάς: Οι ΜμΕ χρειάζονται στήριξη για βιώσιμη ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς, υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως θεμέλιο της οικονομικής ανάκαμψης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Γιάννης Βουτσινάς, τονίζει την καίρια σημασία της στήριξης του βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. 

Όπως επισημαίνει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγοράς και η ενίσχυσή τους πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, όχι απλώς πολιτική επιλογή.

Σύμφωνα με τον κ. Βουτσινά, σχεδόν το 100% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήκουν στην κατηγορία των ΜμΕ, προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. 

Η σημασία τους για το εθνικό ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, οι ΜμΕ παραμένουν ευάλωτες στις διαδοχικές κρίσεις, οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή και παλεύουν με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, η έλλειψη ρευστότητας, οι περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η δυσκολία στελέχωσης με καταρτισμένο προσωπικό και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητά τους.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα εμπόδια που δημιουργούν η γραφειοκρατία, οι συχνές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και οι απαιτήσεις του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, στις οποίες πολλές μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Ο κ. Βουτσινάς σημειώνει ότι η συνεργασία της ΚΕΕΕ με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι διαρκής και εστιάζει σε στοχευμένες πολιτικές στήριξης των ΜμΕ. 

Μεταξύ αυτών: απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου, διευκόλυνση πρόσβασης στις δημόσιες συμβάσεις, παροχή κινήτρων για επενδύσεις και ενίσχυση τομέων όπως η μεταποίηση και ο τουρισμός.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη προσαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των μικρότερων επιχειρήσεων. 

Η αξιοποίηση εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το InvestEU, το factoring, το leasing και οι μικροπιστώσεις θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση της ρευστότητας.

«Η ενίσχυση των ΜμΕ είναι αναπτυξιακή αναγκαιότητα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ. Για να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτείται συντονισμένη δράση μεταξύ κράτους, επιμελητηρίων και των ίδιων των επιχειρήσεων.

«Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά», καταλήγει ο κ. Βουτσινάς, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη των ΜμΕ αποτελεί θεμέλιο για τη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Ίση μεταχείριση των επιχειρήσεων στο τέλος επιτηδεύματος

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει την ανάγκη επανεξέτασης της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις της Αττικής, ζητώντας ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες περιοχές.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζει πως οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων για ρευστότητα, ενώ θεωρεί ανεπαρκείς τις μειώσεις στα τεκμήρια και στην προκαταβολή φόρου.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους προέδρους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους προέδρους ΕΒΕΕ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συζητώντας τα βασικά προβλήματα αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων, τη διαγραφή προστίμων και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

70% των κρουσμάτων Δυτικού Νείλου στην Αττική και 10 θάνατοι

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, ζητά διαφάνεια για τις ενέργειες κατά της εξάπλωσης του ιού Δυτικού Νείλου, ειδικά στην Αττική, αναρωτώμενος αν οι αρχές έδρασαν έγκαιρα ή υποτίμησαν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το καλοκαίρι αυξάνονται τα τροχαία – Προσοχή στους δρόμους

Ο Νίκος Γρέντζελος επισήμανε στην ΕΡΤ τους αυξημένους κινδύνους οδικής ασφάλειας το καλοκαίρι λόγω μειωμένης κίνησης και ταχύτητας στους δρόμους, ενώ έδωσε συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις και σωστή χρήση του ΚΟΚ.