Τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη, εάν οι κυβερνήσεις δεν συμπληρώσουν τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μια κοινή δημοσιονομική απάντηση, που θα πρέπει να δοθεί με έκδοση ευρωομολόγων ειδικού σκοπού (corona bonds) και όχι με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας προέτρεψε τους ηγέτες να σταματήσουν τους διαπληκτισμούς και να σχηματίσουν μια ισχυρή συμμαχία για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Συνέστησε ιδιαίτερα την από κοινού έκδοση ομολόγων, ένα βήμα που υποστηρίζεται από αρκετά κράτη, αλλά συναντά αντιστάσεις από τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.
«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Οι ηθικοί κίνδυνοι δεν πρέπει να είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των πράξεών μας σήμερα», πρόσθεσε.
Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν εθνικά δημοσιονομικά μέτρα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα corona bonds, αντανακλώντας τις ανησυχίες της χώρας της ότι θα γίνει υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση δαπανών των ασθενέστερων οικονομιών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζητεί να μην υποχρεωθούν οι χώρες που αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημνίας να υποβάλουν αίτηση για πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της επικέντρωσης στον ΕΜΣ ως το βασικό εργαλείο για την παροχή χρηματοδοτικής υποστήριξης στην παρούσα φάση.Ο ΕΜΣ «έχει να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο, ωστόσο οι υπό όρους πιστωτικές γραμμές δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο σε πανδημία και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Η κοινή έκδοση χρέους είναι κοινή δράση ενάντια στον κοινό εχθρό», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως προέβλεψε, τα επίπεδα δημοσίου χρέους πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 με 20 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των δημοσιονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Στην Ελλάδα, το βάρος ανέρχεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με περίπου 60% στη Γερμανία. Είναι επίσης πιθανό ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών θα επιδεινωθεί, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν, πρόσθεσε.
«Τα ζητήματα βιωσιμότητας χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν τελειώσει η πανδημία, γεγονός που θα εμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας. «Η ΕΚΤ επέδειξε ευελιξία και πνεύμα συνεργασίας. Το ίδιο πνεύμα ευελιξίας και ρεαλισμού πρέπει να επιδείξουν και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», πρόσθεσε, «φωτογραφίζοντας» το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αναμένεται μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Απριλίου να αποφασίσουν αν θα εκδοθούν τελικά τα corona bonds, ή θα προκριθεί η γερμανική πρόταση για δάνεια από τον ΕΜΣ.