ΓΔ: 2031.81 -0.17% Τζίρος: 220.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
LNG Αλεξανδρούπολη
Φωτογραφία Shutterstock

Επενδύσεις σε αέριο: Υψηλό ρίσκο, χαμηλή απόδοση

Κινδυνεύουν να γίνουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία χαρακτηρίζει η αναλύτρια ενεργειακής πολιτικής στο Green Tank, Ιωάννα Σούκα τις επενδύσεις της χώρας σε υποδομές που υποστηρίζουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Οι επενδύσεις της χώρας σε υποδομές που υποστηρίζουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου κινδυνεύουν να καταλήξουν ως λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία (stranded assets), σύμφωνα με την Ιωάννα Σούκα, αναλύτρια ενεργειακής πολιτικής στο Green Tank.

Η Ελλάδα με την υλοποίηση του δεύτερου σταθμού LNG (FSRU Αλεξανδρούπολης) και το πλάνο για τρίτο στην Κόρινθο (Dioriga Gas), στοχεύει κυρίως στις εξαγωγές αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ωστόσο, ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, έχουν προκύψει τεχνικά προβλήματα, από τέλη Ιανουαρίου ο σταθμός δεν λειτουργεί, ενώ προβλέπεται να ξαναμπεί σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο 2025, αναφέρει το Green Tank σε ανάρτησή του.

Συμβάλλοντας σε δημοσίευμα που υπογράφει η ομάδα του Energy Intelligence με τίτλο «Alexandroupolis Slow Restart to Hit Greek Gas Exports» η κ. Σούκα υποστηρίζει ότι «η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτών των σχεδίων φαίνεται αμφίβολη λόγω των προβλέψεων για περιορισμένη αύξηση της ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και του συνολικού στόχου της ΕΕ για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από άλλους εξαγωγείς ορυκτού αερίου στην περιοχή, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Ρουμανία, θα μπορούσε να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις φιλοδοξίες της Ελλάδας»

Κατά τη χειμερινή περίοδο 2024–25, το ποσοστό αξιοποίησης των τερματικών LNG της Ελλάδας ήταν μόλις 23%, το χαμηλότερο στην ΕΕ, «ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στην επέκταση των υποδομών ορυκτού αερίου», δήλωσε η Ιωάννα Σούκα. 

«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος αυτές οι επενδύσεις να καταλήξουν ως λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, υπονομεύοντας τους κλιματικούς στόχους και αποσπώντας πόρους από καθαρές ενεργειακές λύσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πρόσωπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Στ. Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη και συζήτησαν για την ενότητα της ομογένειας, τον ρόλο της Εκκλησίας και τις αμερικανικές επενδ.
Μπουλντόζα σε χώρο αποβλήτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών

Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για την ΚΥΑ ανακύκλωσης κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών, με στόχο τη συμμόρφωση σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πενταετή μεταβατική περίοδο προσαρμογής για εμπλεκόμενους φορείς.