ΓΔ: 1816.69 -0.97% Τζίρος: 154.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

ΑΔΜΗΕ: Επενδυτικό στοίχημα 6,1 δισ. για την αναβάθμιση των δικτύων

Με επενδυτικό σχέδιο 6,1 δισ. έως το 2031 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προσβλέπει στη ολοκλήρωση κρίσιμων έργων. Για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, μόνο το 6% των θαλάσσιων ερευνών έχουν ολοκληρωθεί.

Με επενδυτικό σχέδιο που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ έως το 2031 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ετοιμάζει νέες κινήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και την αποφυγή μπλακ άουτ, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα όταν βυθίστηκε στο σκοτάδι η ιβηρική χερσόνησος.

Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2024, η εταιρεία αναφέρθηκε στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (Great Sea Interconnector), λέγοντας ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι συνεργάζονται για την υλοποίηση του έργου, προσθέτοντας ότι η κατασκευή του καλωδίου συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων 160 χιλιομέτρων του υποθαλάσσιου καλωδίου, ενώ 80 χιλιόμετρα ακόμα βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι το έργο εκτείνεται στα 900 χιλιόμετρα από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο και στη συνέχεια γύρω στα 380 χιλιόμετρα ακόμα μέχρι το Ισραήλ.

Επίσης, μέχρι το τέλος του 2024 ο ΑΔΜΗΕ έχει καταβάλει περίπου 198 εκατ ευρώ στη γαλλική Nexans για την  κατασκευή του καλωδίου, αλλά έχει πραγματοποιηθεί μόνο το 6% των θαλάσσιων ερευνών που απαιτεί η πόντιση του καλωδίου.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο επενδυτικό σχέδιο των 6,1 δισ. ευρώ, τα 1,2 δισ. ευρώ προορίζονται για τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ένα έργο που αποτελεί συνέχεια της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων (επένδυση των 2 δις ευρώ). Και τα δύο έργα βρίσκονται σε διαγωνιστικές διαδικασίες.

Προχωράει, επίσης, ένα ακόμα σημαντικό έργο: η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εμπορικά μέσα στο καλοκαίρι μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμαστική σύνδεση του Υποσταθμού υψηλής τάσης Δαμάστας με το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης.

Δεύτερη γραμμή με την Ιταλία

Ένα ακόμα σημαντικό έργο που υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ είναι η δεύτερη διασύνδεση της χώρας μας με την Ιταλία.

Μιλώντας νωρίτερα χθες σε οικονομικό συνέδριο, ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία με τον αντίστοιχο διαχειριστή της Ιταλίας.

«Θα έχουμε 50% εμείς της ρυθμιζόμενης βάσης αυτού του καλωδίου και 50% οι Ιταλοί. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα τεχνικές διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το πώς θα μοιραστούμε τις αρμοδιότητες του έργου, τι τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν, κλπ. Έχουμε καταλήξει. Και αυτό το έργο θα μπει στις ράγες- απομένει φυσικά η έγκριση από τους ρυθμιστές. Νομίζω ότι η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας-Ιταλίας, είναι πάρα πολύ σημαντική και θα βοηθήσει να εξαχθεί από την Ελλάδα ενέργεια προς τη Ιταλία κατά κύριο λόγο. Η Ιταλία είναι κυρίως εισαγωγική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η επένδυση του έργου ανέρχεται στα 603 εκατομμύρια ευρώ με ημερομηνία έναρξης να προσδιορίζεται στο 2031.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανουσάκης Μανουσός ADMIE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Όφελος 800 εκατ. ετησίως από τις διασυνδέσεις Κυκλάδων - Κρήτης

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης και Κυκλάδων μειώνουν το κόστος για τους καταναλωτές κατά 800 εκατ. ευρώ ετησίως, περιορίζουν τις εκπομπές CO₂ και ενισχύουν τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ.
Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας ΑΔΜΗΕ - TERNA για νέα διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας

Ο ΑΔΜΗΕ και η ιταλική Terna υπέγραψαν στη Ρώμη μνημόνιο για την προώθηση νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, καθορίζοντας βασικούς όρους για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξή της, στη Διακυβερνητική Σύνοδο των δύο χωρών.
businessdaily-ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την καταβολή 25 εκατ. ετησίως στον ΑΔΜΗΕ ενέκρινε το Υπουργικό στην Κύπρο

Από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα της απόδοσης (WACC) και τον διαμοιρασμό του κόστους του γεωπολιτικού κινδύνου της διασύνδεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην υπό κατασκευή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector που, όπως  είπε, «θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξάγουμε αλλά και να εισάγουμε ενέργεια».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναρκοπέδιο» η Κύπρος για τον ΑΔΜΗΕ: Η διασύνδεση και τα συμφέροντα

Οι επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας προειδοποιούν ότι θα πτωχεύσουν αν εισάγεται ενέργεια από την Ελλάδα. Πυρετός διαβουλεύσεων για το Great Sea Inteconnector. Η μελέτη κόστους - οφέλους και οι επαφές ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕΚ.