ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πιτσιλής

Γ. Πιτσιλής: Σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής, με τη βοήθεια της τεχνολογίας

O επικεφαλής της ΑΑΔΕ, επισήμανε τη σκληρή εργασία και το σχεδιασμό που εφαρμόζονται συστηματικά, με την ψηφιοποίηση της Διοίκησης να παίζει καίριο ρόλο.

Δεν υπάρχει μυστικό για τη μείωση της φοροδιαφυγής, δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Όπως τόνισε, υπάρχει σκληρή δουλειά και σχέδιο, που εφαρμόζεται με αφοσίωση και επιμονή όλα αυτά τα χρόνια. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει διαδραματίσει η ψηφιοποίηση της Φορολογικής Διοίκησης, με το ελληνικό σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών να κατατάσσεται —όπως σημείωσε— ανάμεσα στα πιο ώριμα διεθνώς, αποτελώντας μάλιστα παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Η μείωση του κενού ΦΠΑ από 29% το 2017 στο 13,7% το 2022 αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, χαρακτηριστική απόδειξη της προόδου αυτής. Επιπλέον, στάθηκε στη διεθνή αναγνώριση που λαμβάνουν οι προσπάθειες της ΑΑΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται και από διεθνείς οίκους, όπως η Moody's. Όπως επεσήμανε, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Φορολογικής Διοίκησης έχει συμβάλει ουσιαστικά στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων για τη χώρα, στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δυνατότητες που προσφέρει η φορολογική τεχνολογία, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που συζητάμε όλοι. Υπάρχουν κίνδυνοι από την πρόωρη και υπερβολική εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά της, όμως δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαία — ειδικά σε μια χώρα και μια ήπειρο με έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ο κ. Πιτσιλής πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται ήδη τόσο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, μέσω διαγνωστικών μοντέλων που εντοπίζουν ύποπτη συμπεριφορά, όσο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη χρήση αξιόπιστων ψηφιακών βοηθών (chatbots).

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Καμινάρης, Εταίρος και Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, επισημαίνοντας ότι η ψηφιοποίηση φαίνεται να αποδίδει καρπούς, κυρίως μέσα από τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Όπως σημείωσε, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της υποχρεωτικής διαβίβασης των λογιστικών στοιχείων και βιβλίων των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, παρουσίασε ευρήματα από νέα έρευνα της EY Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 124 εταιρείες στη χώρα μας και αναμένεται να ανακοινωθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 8 στους 10 συμμετέχοντες θεωρούν κορυφαία προτεραιότητα τη συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.

Επιπλέον, 6 στους 10 ερωτηθέντες δίνουν έμφαση στην αυτοματοποίηση των εσωτερικών τους διαδικασιών, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις επενδύει ήδη στην τεχνητή νοημοσύνη και την αξιοποίηση δεδομένων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις φορολογικής συμμόρφωσης και reporting.

Παρά τη διαπίστωση ότι ο φορολογικός κίνδυνος αυξάνεται, 8 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον τρόπο διαχείρισης των διαφορών τους με τις φορολογικές αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MyDATA: Περιορισμοί στην ανίχνευση συναλλαγών χωρίς απόδειξη

Η ΑΑΔΕ απαντά σε ερωτήματα για τις πρόσφατες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως οι έλεγχοι αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και γίνονται χιλιάδες ετησίως, με παράλληλες έρευνες και εντατικοποίηση των δράσεων για το 2026.
Γιώργος Πιτσιλής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζητά άμεση απομάκρυνση Πιτσιλή από την ηγεσία της ΑΑΔΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, μετά τις αποκαλύψεις για λίστα 25 υψηλόβαθμων στελεχών της Αρχής που φέρεται να χρηματίζονταν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento για το σκάνδαλο "Χωριάτικο".
Γιώργος Πιτσιλής ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έρευνα για εμπλοκή υπαλλήλων σε «Χωριάτικο» και Pizza Fan

Κατόπιν εντολής Πιτσιλή, η ΑΑΔΕ ζητά εγγράφως στοιχεία από αστυνομία και ανακριτές για πιθανή εμπλοκή υπαλλήλων της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξέπλυμα χρήματος σε αλυσίδες τροφίμων και εστίασης.
Ευρώ κέρματα χαρτονομίσματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία στάδια για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος από τα κυκλώματα

Σε τρία στάδια, μέσω φαινομενικά νόμιμων επιχειρήσεων και διαδικασιών πραγματοποιείται συνήθως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τι δείχνουν οι υποθέσεις των Pizza Fan και Χωριάτικου.