ΓΔ: 1735.68 -0.60% Τζίρος: 198.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Χαλάρωση εποπτικών κανόνων ζητούν 4 κορυφαίοι τραπεζίτες της ΕΕ

Την κατάργηση ενός μεγάλου αριθμού ρυθμίσεων ζητούν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Στόχος οι ευρωπαϊκές τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Τέσσερις από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιστολή τους προς την Κομισιόν ζητούν να υπάρξει χαλάρωση του μεγάλου αριθμού κανόνων που διέπουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή σκακιέρα. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλία, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας, τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνει μία ανάλυση των κανόνων που ισχύουν και κάποιοι εξ αυτών να σταματήσουν προκειμένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να μπορούν να λειτουργούν «με ισότιμους όρους έναντι των ανταγωνιστών τους». 

Η έλευση της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ έχει ενθαρρύνει τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο να απαιτήσουν την ανατροπή πολλαπλών κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι δεν ζητούν απορρύθμιση, η επιστολή τους είναι πιθανό να παράσχει πυρομαχικά στους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι οι τραπεζικοί κανόνες έχουν γίνει τόσο πολύπλοκοι που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει τώρα να είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής αξιολόγησης των κανόνων που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», σημειώνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο έχει στην κατοχή του την επιστολή. Η ανάλυση θα χρησιμεύσει για τον εντοπισμό «τομέων όπου το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι αδικαιολόγητα πολύπλοκο και μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, χωρίς σημαντικά οφέλη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Οι εργασίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα λεγόμενα πρότυπα επιπέδου 2 και 3, τα οποία συντάσσονται από τις εποπτικές αρχές και όχι από τους νομοθέτες, «για να διασφαλιστεί ότι δεν προσθέτουν σωρευτικά ανεπιθύμητα στρώματα κανόνων και προσδοκιών», όπως επεσήμαναν. Η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει μικροπροληπτικά, μακροπροληπτικά και πλαίσια εξυγίανσης και θα μπορούσε επίσης να εξετάσει τον «πολλαπλασιασμό των πρόσθετων ρυθμιστικών σχεδίων» που θα μπορούσαν να εμποδίσουν ένα σταθερό, προβλέψιμο και απλούστερο πλαίσιο, πρόσθεσαν.

Οι επικεφαλής κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με ορισμένες ομάδες πίεσης να επιδιώκουν ένα «μορατόριουμ» στη ρύθμιση. Ο κλάδος έχει πολλαπλά αιτήματα, μεταξύ των οποίων μια πιο χαλαρή εφαρμογή των κεφαλαιακών απαιτήσεων σε λιγότερο πιεστικά πρότυπα αναφοράς ESG και λιγότερο πιεστική αντιμετώπιση των τιτλοποιήσεων.

Η συζήτηση γύρω από τη ρύθμιση έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς οι κυβερνήσεις είναι «απελπισμένες για ανάπτυξη», δεδομένης της δημόσιας υπερχρέωσης και των εκκλήσεων για περισσότερες δαπάνες, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χιλ, πρώην Επίτροπο. «Η στάση απέναντι στον κίνδυνο αλλάζει αρκετά γρήγορα σε αρκετές χώρες. Όχι όμως ακόμη και στην Ευρώπη συνολικά. Η Ευρώπη είναι ένα πολύ πιο συντηρητικό σύστημα όταν πρόκειται να αλλάξει τους κανονισμούς», επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Στην επιστολή τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστήριξαν ότι οι απλούστεροι κανόνες είναι επίσης προς το συμφέρον της ασφάλειας. «Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απαιτεί ένα σαφές, προβλέψιμο και αναλογικό ρυθμιστικό πλαίσιο και οι αποφασιστικές και αιτιολογημένες ενέργειες για τον εξορθολογισμό των κανονισμών θα βοηθούσαν στην αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των κανόνων», τόνισαν στην επιστολή τους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2025

Προβληματίζουν το αρκετά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ τονίζει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων από τους servicers προχωρά με καθυστερήσεις.
european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι κανόνες από Κομισιόν για παρακράτηση φόρων στους επενδυτές

Με τις εν λόγω τυποποιημένες διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα εξοικονομούν περίπου 5,17 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η πρότασγ θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από το 2027 αφού εγκριθεί από τα κράτη μέλη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλέπει πλεονάσματα η Κομισιόν αλλά επικρίνει τις ρυθμίσεις χρεών

Τις προβλέψεις της για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια επαναλαμβάνει η Επιτροπή, ενώ επιφυλάσσει δυσμενή σχόλια για τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» για τραπεζικές καταρρεύσεις

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο της Επιτροπής που έχει στην κατοχή του, η ΕΚΤ και οι εθνικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν «αρκετά νωρίς» αν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης μιας τράπεζας.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση Κομισιόν για ευκολότερη εκκαθάριση των μικρών τραπεζών

Σύμφωνα με το Bloomberg η Επιτροπή θα καταθέσει πρόταση ώστε να χρησιμοποιούντα τα κεφάλαια από τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων σε περιπτώσεις προβλημάτων σε μικρές και μεσαίες τράπεζες.