Μεγάλο, νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην ευρωζώνη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), η ΕΚΤ θα τοποθετήσει έως και 750 δισ. ευρώ σε ομόλογα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αγορές αυτές θα γίνουν έως το τέλος του 2020 και θα αφορούν τις ίδιες κατηγορίες τίτλων που αγοράζει η ΕΚΤ βάσει του προγράμματος αγοράς ομολόγων που ήδη εφαρμόζει. Οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου δεν συμμετέχουν στο ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, λόγω της χαμηλής βαθμολογίας τους από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά η ΕΚΤ διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι ο σχετικός κανόνας αναστέλλεται, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος (waiver) και, έτσι, οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι επιλέξιμοι για αγορές από την ΕΚΤ.
Η διοίκηση της ΕΚΤ, που συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη απόψε, τονίζει ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος PEPP θα τερματισθούν όταν κριθεί ότι η φάση κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού έχει τελειώσει, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όχι πριν το τέλος του 2020.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ προκάλεσε αμέσως θετική αντίδραση από τις αγορές, με τα futures των αμερικανικού δείκτη S&P 500 να περνούν σε άνοδο 2%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσαν, και το ευρώ να κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου.
Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το Business Daily, έκτακτη τηλεδιάσκεψη άρχισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εξετάσει με ποια μέτρα θα αντιδράσει στη σοβαρή αναταραχή στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, που προκαλεί ιδιαίτερη πίεση στην Ιταλία, ενώ το Παρίσι ασκεί έντονη πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες για μια «ταχεία και ογκώδη παρέμβαση».
Η ΕΚΤ ήδη παρενέβη σήμερα στην ιταλική αγορά ομολόγων και σταμάτησε την άνοδο των αποδόσεων, καθώς η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου το μεσημέρι είχε εκτιναχθεί κοντά στο 3%. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, επίσης, η ΕΚΤ διέψευσε όσα είχε δηλώσει ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, περί εξάντλησης των δυνατοτήτων της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει για να στηρίξει τις αγορές και την οικονομία της ευρωζώνης.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ζήτησε με δηλώσεις του να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μια «ταχεία και ογκώδη παρέμβαση», ενώ τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που διαθέτει «πυρομαχικά» 400 δισ. ευρώ για διασώσεις κρατών - μελών της ευρωζώνης, είναι μέρος των εργαλείων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συλλογικά για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Ο Λε Μερ σημείωσε τις κινήσεις που γίνονται στην αγορά ομολόγων και οδηγούν σε διεύρυνση των spread δανεισμού και τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιηθούν γρήγορα.