ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φαγητών
Φώτο: Shutterstock

ΕΣΕΕ: Στα 107,54 έως 148,89 ευρώ το κόστος για το τραπέζι των Χριστουγέννων

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 107,54 έως 148,89 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 4,3% έως 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2023.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), για το κόστος του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του ινστιτούτου, καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Οπότε, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 107,54 έως 148,89 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 4,3% έως 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2023.

Σημειώνει η ΕΣΕΕ ότι, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».  

Τέλος γνωστοποιείται ότι, μετά από την εορταστική περίοδο, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φαγητών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βαρύ» για το πορτοφόλι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στα ύψη τα κρέατα

Αύξηση 3,6% έως 7,1% σε σχέση με το 2024, για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με αρνί και μοσχάρι να επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, και μεγάλες αποκλίσεις τιμών ανάλογα με το σημείο αγοράς.
Δημοτική Αστυνομία σήμα Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Δημοτική Αστυνομία Αθήνας επιστρέφει πινακίδες

Από τη Δευτέρα 22/12, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να παραλαμβάνουν πινακίδες που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική Αστυνομία, με πληρωμή προστίμου και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εκτός από περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων.
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στολισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανεμπόριο: Προσδοκία για τζίρο άνω των 4,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Τα καταστήματα θα λειτουργούν ανοιχτά την Κυριακή λόγω εορταστικού ωραρίου, με τις επιχειρήσεις να προσδοκούν αύξηση πωλήσεων και τζίρο άνω των 4,5 δισ. ευρώ, κυρίως προς όφελος μικρών καταστημάτων.