ΓΔ: 2571.9 1.25% Τζίρος: 338.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Λιγότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις, στον «πάγο» οι φοροελαφρύνσεις

Από 30% σε 20% - 25% του εισοδήματος σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών να μειώσει τις απαιτούμενες συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ενώ «παγώνει» ο σχεδιασμός για μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ.

Σε επανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής  προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αναθεωρούνται επί τα χείρω οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις. Τα σήματα για μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης θέτουν ζήτημα επανεξέτασης ρυθμίσεων του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και σχετίζονται με τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων και υπό τη σκιά των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά, βρίσκεται η διάταξη που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν από φέτος με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι.  

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το όριο της υποχρέωσης για τη συγκέντρωση αποδείξεων ίσων με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος να μειωθεί στο 25% ή στο 20% λόγω της αναμενόμενης μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών.

Κι αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα  να μην μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα» και έτσι να βρεθούν αντιμέτωποι με το πέναλτι του 22% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων e - αποδείξεων και αυτών που θα δηλώσουν.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 9.000 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει e-αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (9.000-7.000) θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Οι δαπάνες που εξαιρούνται είναι τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών δαπανών εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους καθώς και φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Στο μεταξύ «στο πάγο» μπαίνουν οι εξαγγελίες για πρόσθετες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης και των εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες, μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την ένταση και την έκταση των επιπτώσεων του κορωνοιου στην οικονομία. Τέλος υπάρχουν σενάρια για αναβολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12 εκατ. ευρώ ΕΣΠΑ για διδακτική εμπειρία διδακτόρων σε ΑΕΙ

Δέκα νέες πράξεις για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας σε ΑΕΙ από κατόχους διδακτορικού, ύψους 12 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με απόφαση Νίκου Παπαθανάση, για πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεζούρα» στις εξαγγελίες των κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Πιστοποιητικά δημοσιονομικής βιωσιμότητας των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων θα εκδίδει από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αξιολογώντας τις επιπτώσεις τους στον προϋπολογισμό σε ορίζοντα τετραετίας. Προαιρετική η αξιολόγηση.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. για τον προϋπολογισμό στα α' εξάμηνο

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026 ανήλθε στα 929 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,49 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάλογος Μαρκόπουλου με φορείς ενόψει της ΔΕΘ

Ο υφυπουργός Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε σειρά συναντήσεων με φορείς και οργανώσεις, συζητώντας θέματα όπως φόροι, ΦΠΑ, ρευστότητα και συνταξιούχους, ενόψει της ΔΕΘ, με στόχο την απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Ισχυρή οικονομία στηρίζει κοινωνία και επιχειρήσεις

Ο Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε τη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνοντας τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας. Εγκαινιάστηκαν νέα έργα υγείας και ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νοσοκομεία και υποδομές.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, επισημαίνοντας ότι η δημόσια περιουσία ανήκει σε όλους και οι Ολυμπιακές υποδομές αποκτούν αξία όταν συμβάλλουν και στις νίκες του μέλλοντος.