ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
Φωτό: Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Κέρδος» 4 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση με Βρυξέλλες για τις δαπάνες

Το όριο δαπανών της τετραετίας αυξήθηκε στα 13,8 από 9,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πρόσθετες παροχές λόγω της αύξησης συνταξιοδοτικών και αμυντικών δαπανών. Στο 133% θα πέσει το χρέος.

Με μια σημαντική επιτυχία για την Αθήνα έκλεισε η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τις πρόσθετες δαπάνες της επόμενης τετραετίας, σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Εξασφαλίσθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 4 δισ. ευρώ έως το 2028, καθώς η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιόριζε τις δαπάνες στα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τελικά το ποσό αυξήθηκε στα 13,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτή η αύξηση του περιθωρίου για δαπάνες δεν σημαίνει ότι δημιουργούνται και αντίστοιχα περιθώρια για πρόσθετες παροχές και ελαφρύνσεις, πέραν όσων ήδη έχουν προγραμματισθεί, καθώς προβλέπονται μεγάλες αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες δαπανών, όπως οι συνταξιοδοτικές και οι αμυντικές.

Για να δημιουργηθεί και άλλος χώρος, κυρίως για τη μείωση των φόρων, το κλειδί θα είναι η περαιτέρω αύξηση των εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπήρξε συμφωνία για μεγαλύτερη αύξηση δαπανών σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «το πετύχαμε επειδή πήγε καλά η οικονομία και ο προϋπολογισμός». Πρόσθεσε ότι οι δαπάνες το '25 θα είναι κατά 700 εκατ. μεγαλύτερες σε σχέση με τον αρχικό στόχο της Επιτροπής και συνολικά στην τετραετία 4 δισ. ευρώ παραπάνω.

Αυτό αφήνει μεγαλύτερο χώρο για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες και η ανάγκη αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, καθώς προβλέπεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Επιπλέον, ανέφερε ο υπουργός, θα έχουμε σημαντικότατη αύξηση των δαπανών άμυνας γιατί πρέπει να καλυφθούν οι αγορές των Rafale, των φρεγατών Belharra και των F-35.

Αυτό για το 2025 θα φέρει πρόσθετη δαπάνη 850 εκατ. και το 2026 η πρόσθετη δαπάνη ανεβαίνει στα 1,3 δισ. ευρώ και μετά συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια. «Μας μένει ένας χώρος περίπου 1 δισ. για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις», όπως τόνισε. Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χώρου έχει καλυφθεί με τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί.

«Βουτιά» του δημοσίου χρέους

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος προβλέπεται στο πρόγραμμα να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, υποχωρώντας στο 133,4% του ΑΕΠ το 2028. Η Ελλάδα δεν θα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη και τη θέση της θα πάρει μια μεγάλη οικονομία, τόνισε ο υπουργός, «φωτογραφίζοντας» την Ιταλία.

Το έλλειμμα είχε εκτιναχθεί στο 9,8% του ΑΕΠ λόγω του κορονοϊού, αλλά φέτος θα υποχωρήσει στο 1% και τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να παραμείνει σε αυτή τη ζώνη. Είναι μια «απόδειξη νοικοκυρέματος και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να διατηρηθούν γύρω στο 2,4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Αρχικά η Κομισιόν είχε ζητήσει μεγαλύτερα πλεονάσματα, αλλά πείσθηκε ότι το 2,4% είναι ένα ρεαλιστικό ποσοστό για να επιτευχθούν οι άλλοι στόχοι του προγράμματος, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50 δισ. στη διάρκεια του προγράμματος και να ανέλθει στα 272 δισ. ευρώ, μια πρόβλεψη συντηρητική, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς δεν ενσωματώνονται τα αναμενόμενα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ανεργία θα μειωθεί στα προ κρίσης επίπεδα (8,5% το 2028), ο βασικός μισθός προβλέπεται να αυξηθεί στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Στο πρόγραμμα, εκτός από τις δημοσιονομικές προβλέψεις, εντάσσονται και οι οκτώ μεγάλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις των επόμενων ετών, που αφορούν το δημογραφικό, το στεγαστικό πρόβλημα, την κλιματική κρίση, την ενίσχυση υγείας και εκπαίδευσης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των κρατικών δαπανών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογείωση» των επενδύσεων το 2025, αλλάζει το μείγμα της ανάπτυξης

Πάνω από 14 δισ. οι δημόσιες επενδύσεις, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις παίρνουν τη θέση της κατανάλωσης ως βασική κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Το επενδυτικό κενό και οι αστοχίες προβλέψεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εποχή της «σφιχτής» διαχείρισης και τα δύο «βαρίδια» στον προϋπολογισμό

Για λίγα... χιλιοστά απέφυγε η Ελλάδα τη λιτότητα την επόμενη τετραετία και εξασφάλισε πρόσθετο χώρο 4 δισ. Συντάξεις και εξοπλισμοί θα επιβαρύνουν τις δαπάνες. Πώς μπορεί να ανοίξει χώρος για επιπλέον παροχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηχηρό «καμπανάκι» από Βρυξέλλες για τις ακραίες περιφερειακές ανισότητες

Σε δύο περιφέρειες το 60% του ΑΕΠ. Ρεκόρ Ευρώπης σε αριθμό περιφερειών που έχουν πέσει σε αναπτυξιακή παγίδα. Καμία βελτίωση την τελευταία δεκαετία. Οι συστάσεις της Επιτροπής για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ρεκόρ Ευρώπης στην αύξηση ορίων ηλικίας θα κάνει η Ελλάδα

Πάνω από τα 72 έτη προβλέπει η Κομισιόν ότι θα έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας το 2070, μόνο η Δανία θα έχει υψηλότερο. Ως το 2030 η πρώτη αύξηση ορίου. Πρωτιά στην Ευρώπη στη συμπίεση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα στα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη χώρα έχει ως τώρα η Ελλάδα σε ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, συμπίεση κόστους δανεισμού και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Τι λένε για το Μαξίμου οι ειδικοί συνεργάτες της Κομισιόν.