Με εξειδικευμένες θυγατρικές που θα επενδύουν σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, το Υπερταμείο (Growthfund) μετασχηματίζεται σε Sovereing Wealth Fund, στα πρότυπα δηλαδή άλλων εθνικών ταμείων με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και στη μεγιστοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει το Επενδυτικό Ταμείο, 100% θυγατρική του Υπερταμείου, με «προίκα» 303,5 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν από το υπουργείο Οικονομικών ως αντιστάθμισμα της επιστροφής στο κράτος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο. Στην πορεία θα αναζητηθούν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Το Υπερταμείο κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού όπου μετείχαν τρεις υποψήφιοι, επέλεξε την BlackRock Financial Markets Advisory για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες που αφορούν στη σύσταση και λειτουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου. Όπως αναφέρουν από το Υπερταμείο, η BlackRock έχει μεγάλη εμπειρία στη σύσταση τέτοιων επενδυτικών φορέων για λογαριασμό Εθνικών Ταμείων σε όλη την υφήλιο.
Η διοίκηση του επενδυτικού ταμείου θα τοποθετείται από τη μητρική αλλά θα λειτουργεί αυτόνομα σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι τοποθετήσεις του θα είναι μειοψηφικές αλλά θα επενδύει σε μεγάλες εταιρείες και υποδομές με αντικείμενο την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τα δίκτυα, επενδύσεις δηλαδή που θα αλλάξουν τη χώρα και θα κινητοποιήσουν και ιδιωτικά κεφάλαια.
Το νέο επενδυτικό ταμείο θα είναι ο δεύτερος επενδυτικός φορέας του Υπερταμείου που επενδύει στην ελληνική οικονομία. Έχει προηγηθεί το εξειδικευμένο επενδυτικό fund «Φαιστός» με ενεργητικό 100 εκατ. ευρώ που στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις σε 5G τεχνολογίες. Η διαχειρίστρια εταιρεία του Φαιστός, η 5G Ventures έχει ήδη χρηματοδοτήσει οκτώ εταιρείες, ενώ πρόσφατα επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της στον υποσχόμενο τομέα των ασφαλίσεων, επενδύοντας στην Hellas Direct.
Παράλληλα, το Υπερταμείο συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μετατραπεί η Ελλάδα από καταναλωτής σε παραγωγό προηγμένης τεχνολογίας και μετέχει ως στρατηγικός επενδυτής με 33% στη νεοσυσταθείσα εταιρεία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚAK).
Σκοπός του ΕΛΚΑΚ που θα λετουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, εποπτευόμενη από το ΥΠΕΘΑ, είναι η υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η υποστήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, η καλλιέργεια ενός εγχώριου οικοσυστήματος ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων, και η ενίσχυση του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.
Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες γεγονός που δίνει στο ΕΛΚΑΚ τη δυνατότητα συνεργασίας με τις αντίστοιχες εταιρείες και φορείς του εξωτερικού.
Είναι μια περίοδος διεργασιών και συζητήσεων στην Ευρώπη για μια κοινή αμυντική πολιτική με συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία Ταμείου Αμυνας ώστε η ΕΕ να ανεξαρτητοποιηθεί στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Διεργασίες που έχουν κορυφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό το περιβάλλον, πρωτοβουλίες όπως το ΕΛΚΑΚ γίνονται δεκτές με θέρμη και αποκτούν εύκολα πρόσβαση σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.