ΓΔ: 1471.26 0.63% Τζίρος: 142.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA

«Στοπ» σε πλαφόν στις τιμές χονδρικής για το ρεύμα έβαλε η Κομισιόν

Απορρίπτουν οι Βρυξέλλες τη θεωρία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ουκρανία «φταίει» για τις υψηλές τιμές του καλοκαιριού. Αφήνουν ανοικτή την επιβολή πλαφόν μόνο στις τιμές της λιανικής.

Χλιαρή ήταν η αντίδραση της Κομισιόν στην επιστολή του πρωθυπουργού στην οποία ζητάει αλλαγές στο σύστημα ενέργειας καθώς η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε τη λογική της Αθήνας ότι ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για την εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα.

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβρη να παραμένουν κοντά στα υψηλά του Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στις Βρυξέλλες για λύσεις μη έχοντας άλλο σχέδιο δράσης.

Η επιδότηση που παρέχεται στους οικιακούς χρήστες τελειώνει αυτόν τον μήνα (αν αποφασιστεί από το ΥΠΕΝ να δοθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα) ενώ οι τιμές χονδρικής στη Χρηματιστήριο Ενέργειας συχνά ξεπερνούν τα 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα την ημέρα.

Ως απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια, η κυβέρνηση επανειλημμένα προβάλλει το επιχείρημα ότι το πρόβλημα είναι η Ουκρανία.

Δηλαδή ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τους Ρώσους οδηγούν τη χώρα σε αυξημένες εισαγωγές ρεύματος, κάτι που στέλνει τις τιμές στα ύψη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Πρόκειται για μια άποψη που ουσιαστικά απέρριψε η πρόεδρος της ΕΕ όταν ρωτήθηκε για την επιστολή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές με τον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

«Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές ενέργειας, όπως για παράδειγμα η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά μας συστήματα», ανέφερε η ίδια.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αποτελεί βασικό ερώτημα το «πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διασυνδεσιμότητα εντός της Ε.Ε. και με τις γειτονικές μας χώρες».

«Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία όντως παίζουν ρόλο αλλά μικρότερο. Επομένως, συνολικά, υπάρχει πληθώρα παραγόντων που παίζουν ρόλο στις ενεργειακές τιμές», υπογράμμισε η κα. φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, κοινοτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν στο ενεργειακό site Montel ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ελλάδα για την εξεύρεση τρόπων στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές», αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στο Montel.

Η απόρριψη του μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης στις χονδρεμπορικές τιμές σε περίπτωση ακραίων αποκλίσεων που είχε βάλει στο τραπέζι η Ελλάδα αποτελεί πλήγμα για την αγορά, αν επιβεβαιωθεί.

Η επιβολή ενός πλαφόν θεωρείται από του ειδικούς ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των περιστατικών αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και ανεβάζουν τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής είναι μια πιθανότητα που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας το αίτημα της χώρας, η Ελλάδα θα συμμαχήσει με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για τις αλλαγές στο σύστημα Target που διεκδικεί.

Μάλιστα, η Ρουμανία πάει ένα βήμα παραπάνω και θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποζημίωση για τις πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας στην περιοχή της σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη.

Στο μεταξύ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά της χώρας σημείωσαν μικρή υποχώρηση για σήμερα εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης.

Η τιμή διαμορφώθηκε στα 70,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση κατά 28,4% από την προηγούμενη μέρα.

Σε επίπεδο μήνα, η μέση τιμή (για τις πρώτες 21 μέρες του Σεπτέμβρη) βρίσκεται στα 122,39 ευρώ/MW έναντι 129,83 ευρώ/MW τον Αύγουστο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική παρέμβαση στην ΕΕ για το ρεύμα: Συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών

Κοινή πρωτοβουλία με Βουλγαρία και Ρουμανία για να πέσουν οι τιμές χονδρικής, που επιβαρύνονται από τα προβλήματα στις διασυνδέσεις και τη μεγάλη ζήτηση από την Ουκρανία. Επιστολή Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρει την πράσινη μετάβαση η Αθήνα, ανησυχία για το υψηλό κόστος

Μαζί με Πολωνία και Τσεχία η Ελλάδα μπλόκαρε το σχέδιο μείωσης των ρύπων κατά 90% έως το 2040. Στα 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου και αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο για λίγους καταναλωτές τα προνόμια των πορτοκαλί τιμολογίων

Λιγότεροι από έναν στους δέκα καταναλωτές διαθέτουν έξυπνους μετρητές για να επωφεληθούν από τα πορτοκαλί τιμολόγια, που προσφέρουν μείωση χρεώσεων κατά 35% στη Γερμανία. Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ την εγκατάσταση των μετρητών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα χάσει ο ΑΔΜΗΕ αν ναυαγήσει το project της διασύνδεσης με Κύπρο

Προσπάθεια διάσωσης του έργου από Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη, αλλά διατηρείται η αβεβαιότητα. Άμεση ζημιά 130 εκατ. για τον ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση ακύρωσης του έργου, μεγάλη η μελλοντική απώλεια εσόδων.
Ursula von der Leyen, European Commission, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: Στόχος Κομισιόν να χαμηλώσει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη

Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στην επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της ΕΕ και των γειτόνων της.
businessdaily-ADMHE-kalodio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεκλείδωσε» η διασύνδεση με την Κύπρο: Τι συμφώνησαν Αθήνα - Λευκωσία

Αυξημένα ανταλλάγματα στον ΑΔΜΗΕ για το έργο. Μοιράζονται 50 - 50 Ελλάδα και Κύπρος τα ενδεχόμενα κόστη του γεωπολιτικού κινδύνου. Καθυστερεί η απόφαση της Λευκωσίας για συμμετοχή με κεφάλαια.