ΓΔ: 2334.66 -0.54% Τζίρος: 642.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα του δικαστή σε εστιασμένο δικαστικό περιβάλλον, σύμβολο απονομής δικαιοσύνης.

Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα, ΗΠΑ

Εκτελέστηκε στη Φλόριντα ο Ρίτσαρντ Ράντολφ, 63 ετών, που είχε καταδικαστεί για τον βιασμό και τη δολοφονία γυναίκας το 1988. Ήταν η 44η εκτέλεση φέτος στις ΗΠΑ και η 17η στη Φλόριντα, με ακόμα τρεις προγραμματισμένες το 2025.

Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον βιασμό και τη δολοφονία γυναίκας το 1988 εκτελέστηκε την Πέμπτη στη Φλόριντα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών.

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε με θανατηφόρα ένεση και αποτέλεσε την 44η για το 2025 στις ΗΠΑ, με τις 17 να έχουν λάβει χώρα στη Φλόριντα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανατώσεων από το 2010, όταν είχαν καταγραφεί 46 εκτελέσεις. Για το υπόλοιπο του έτους έχουν προγραμματιστεί ακόμη τρεις εκτελέσεις.

Ο Ρίτσαρντ Ράντολφ, 63 ετών, είχε κριθεί ένοχος για τον βιασμό και τη δολοφονία της Μίνι Ρουθ Μακόλουμ, διευθύντριας μίνι μάρκετ όπου εργαζόταν. Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα εθισμού, καταδικάστηκε σε θάνατο με οκτώ ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, καθώς η Φλόριντα ανήκει στις λίγες πολιτείες όπου η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί χωρίς ομοφωνία ενόρκων.

Οι περισσότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ φέτος πραγματοποιήθηκαν με θανατηφόρα ένεση — 36 περιπτώσεις μέχρι στιγμής το 2025.

Πέντε εκτελέσεις έγιναν με πρόκληση ασφυξίας μέσω εισπνοής αζώτου, μια μέθοδος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Αλαμπάμα το 2024 και χαρακτηρίζεται από ειδικούς του ΟΗΕ ως «βασανιστήριο». Τρεις εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν από εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα, μέθοδος που είχε να χρησιμοποιηθεί στη χώρα από το 2010.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Σε τρεις ακόμη πολιτείες – Καλιφόρνια, Όρεγκον και Πενσιλβάνια – εφαρμόζεται μορατόριουμ κατόπιν αποφάσεων των κυβερνητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι

Δύο πράκτορες της CBP πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη. Έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας διαψεύδει ότι ο 37χρονος σήκωσε όπλο στους αστυνομικούς, παρά τους ισχυρισμούς της υπουργού Κρίστι Νόεμ.
Σύλληψη στη Μινεάπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Μινεάπολη: Πένθος και οργή στις ΗΠΑ

Στη Μινεάπολη, όπου πρόσφατα σκοτώθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες δύο κάτοικοι, στήθηκαν αυτοσχέδια μνημεία εν μέσω πολικού ψύχους, με πολίτες να αφήνουν λουλούδια και μηνύματα παρά την έντονη αστυνομική παρουσία.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς ανησυχεί για θανάτους πολιτών από πράκτορες μετανάστευσης στις ΗΠΑ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε ανησυχία για τη βία στις ΗΠΑ και ζήτησε πλήρη διερεύνηση του θανάσιμου πυροβολισμού πολίτη από πράκτορες ICE στη Μινεάπολη, τονίζοντας την ανάγκη διαφάνειας.
Αστυνομικοί κατά την υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία δεύτερου Αμερικανού από την ICE στη Μινεσότα

Θανατηφόρος πυροβολισμός 37χρονου άνδρα από πράκτορες στη Μινεάπολη προκαλεί νέες διαμαρτυρίες κατά της ICE, εντείνοντας την ένταση μετά από ανάλογο περιστατικό με θύμα τη Ρενέ Γκουντ. Η κυβέρνηση Τραμπ υπερασπίζεται τις ενέργειες.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Μινεσότα: Ο Βανς ζητά ηρεμία μετά τη σύλληψη πεντάχρονου

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επιβεβαίωσε τη σύλληψη πεντάχρονου από την ICE στη Μινεάπολη και δήλωσε ότι στόχος του είναι η εκτόνωση της έντασης μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό της Ρενέ Γκουντ κατά την αστυνομική επιχείρηση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ για παράνομη ανατροπή εκλογών 2020

Ο Τζακ Σμιθ κατηγορεί τον Τραμπ ότι προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020 και να εμποδίσει τη μεταβίβαση εξουσίας στον Μπάιντεν, αγνοώντας πολιτικές σκοπιμότητες στη δίωξή του.