ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Φορολογούμενους «φαντάσματα» αναζητεί ειδική υπηρεσία της ΑΑΔΕ

Στο στόχαστρο των ελέγχων δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ακόμη και από το 2008. Πώς θα προσδιοριστούν οι φόροι. Η δράση ολοκληρώνεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ακόμη και από το έτος 2008 αναζητεί ειδική ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ, προκειμένου να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα.

Η σχετική ελεγκτική δράση είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η έκδοση και κοινοποίηση στους υπόχρεους των Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου.

Η αναζήτηση της ΑΑΔΕ φτάνει πίσω μέχρι και το έτος 2008 (χρήση) για το οποίο οι υπόχρεοι δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση το έτος 2009, όπως όφειλαν, ενώ επεκτείνεται έως και το έτος 2024.

Πρόκειται για την ειδική δράση της ΑΑΔΕ που προβλέπει τον «προσδιορισμό εκτιμώμενου φόρου για φορολογουμένους που δεν έχουν υποβάλει δήλωση βάσει στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση για τουλάχιστον ένα φορολογικό έτος, μέχρι 30/09/2024».

Μέσω της διαδικασίας αυτής, για φυσικά πρόσωπα, τα οποία παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, δεν την υπέβαλαν, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει:

  • φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης από πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα και
  • ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των τριάντα (30) ευρώ και κατά περίπτωση.

Επί του φόρου υπολογίζονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Σε περίπτωση εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης δύναται να εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου και για τους δύο συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η έγγαμη σχέση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο στη σημερινή εποχή, κάποιος φορολογούμενος μην υποβάλει φορολογική δήλωση, αλλά προκύπτει από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, ότι είναι δεκάδες χιλιάδες, όπως προκύπτει και αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Πού βρίσκει στοιχεία η ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος κατά την έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος λαμβάνονται από:

  1. Τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.
  2. Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  3. Τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.
  4. Την  ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην Α.Α.Δ.Ε. και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  5. Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους που λαμβάνει η Φορολογική Διοίκηση, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη διασταύρωσης των δηλούμενων εισοδημάτων, των παρακρατούμενων φόρων ή των δαπανών.

Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής, εκτός αν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε και εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της παρούσας.

Ακυρώνεται αν υποβάλει δήλωση

Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα, αφού λάβει την πράξη του εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με την υποβολή της δήλωσης ακυρώνεται ο εκτιμώμενος προσδιορισμός του φόρου και γίνεται νέα εκκαθάριση με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά. Εφόσον προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

Παραγραφή μετά από 15 χρόνια

Σε ότι αφορά στην επέκταση των ελέγχων έως και το 2008, διευκρινίζεται πως οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις, παραγράφονται μετά από 15 χρόνια, από το έτος κατά το οποίο υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Για τη χρήση του 2008, η δήλωση έπρεπε να υποβληθεί το 2009 και φέτος, την 31η Δεκεμβρίου 2024, συμπληρώνεται η 15ετία εντός της οποίας μπορεί η εφορία να επιβάλει φόρους. Στο πλαίσιο αυτό, η εφορία, δεν μπορεί να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα σε όσους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις, για τη χρήση 2007 ή σε προηγούμενα έτη, τα οποία έχουν παραγραφεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπριντάρει η ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις: Τι θα γίνει πριν το τέλος του έτους

Μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμα τα νέα έντυπα των δηλώσεων και οι κανονιστικές αποφάσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ώστε να τελειώσει η υποβολή στις 15 Ιουλίου χωρίς άλλες παρατάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο της Εφορίας στην πώληση ακινήτων ακόμη και για χρέος 30 ευρώ

Σε ποιες περιπτώσεις η ΑΑΔΕ εκδίδει φορολογική ενημερότητα με περιορισμούς στην είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο και στη μεταβίβαση ακινήτων. Οδηγός από την ΑΑΔΕ με ερωτήσεις και απαντήσεις.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονική διακοπή εργασιών στην Εφορία: Η νέα πλατφόρμα και τα εμπόδια

Από σήμερα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση διακοπής εργασιών. Για να εγκριθεί από την Εφορία θα διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι, ενώ θα απαιτείται η υποβολή έως και 17 δικαιολογητικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδύσσεια με χρέη στην εφορία: Πώς γλίτωσε ο CEO εταιρείας που πτώχευσε

Δικαστική απόφαση δικαιώνει διευθύνοντα σύμβουλο επιχείρησης, στον οποίο η Εφορία είχε «φορτώσει» τα χρέη της. Τι ισχύει για την αλληλέγγυα ευθύνη των προσώπων που διοικούν επιχειρήσεις.