Σε νέα επανεξέταση του πλαισίου που διέπει την απώλεια των ρυθμίσεων καταβολής χρεών προς την εφορία θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ, καθώς διαπιστώνει ότι ελάχιστοι οφειλέτες παραμένουν συνεπείς στις ρυθμίσεις.
Από ένα σύνολο χρεών προς τη φορολογική διοίκηση ύψους άνω των 107 δισ. ευρώ, σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής βρίσκονται χρέη λιγότερα από 5 δισ. ευρώ και από τους εντασσόμενους στις ρυθμίσεις, πολλοί οφειλέτες τις χάνουν.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, καθώς και σύμφωνα με πληροφορίες του BD, η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσει ξανά, το πλαίσιο το οποίο ισχύει για την απώλεια των ρυθμίσεων.
Στόχος είναι να διευκολύνονται οι οφειλέτες να παραμένουν εντός των ρυθμίσεων και να μην συσσωρεύονται οφειλές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου καθίσταται δύσκολο να εξυπηρετηθούν.
Συγκεκριμένα, από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2024 θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα δίνει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου, σε όσους χάνουν τη ρύθμιση επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν έγκαιρα μία ή δύο δόσεις. «Υλοποίηση διαδικασίας για την περιοδική απώλεια ρυθμίσεων με κριτήριο μηνών απώλειας, μέχρι 31/12/2024» αναγράφεται στη λίστα των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μελετηθεί το πλήθος των οφειλετών που χάνει τις ρυθμίσεις για τη μη καταβολή των τρεχουσών δόσεων. Σήμερα ενεργές ρυθμίσεις είναι εκείνες των 100, 120, 36 και 72 δόσεων, αλλά μόνο για όσους είχαν παλαιά χρέη, ενώ δεν ισχύουν για νέες οφειλές.
Για τις νέες οφειλές, η μοναδική ρύθμιση που είναι σε ισχύ είναι η πάγια, στην οποία μπορεί να εντάξει ο οφειλέτης ληξιπρόθεσμα χρέη, ρυθμιζόμενα, για την αποπληρωμή τους, μόνο σε έως 24 ή 48 δόσεις.
Δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Επειδή παρατηρείται ότι ορισμένοι οφειλέτες χάνουν την προθεσμία πληρωμής δόσεων είτε λόγω πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμίας είτε λόγω τεχνικών λόγων, θα αξιολογηθούν ξανά τα περιθώρια απώλειας, ώστε να μην τις χάνουν εύκολα οι οφειλέτες.
Παρατηρείται επίσης ότι αρκετοί φορολογούμενοι που χάνουν τη ρύθμιση, λόγω οικονομικής αδυναμίας, εξακολουθούν και πληρώνουν στην εφορία, δόσεις εκτός ρύθμισης, μικρότερα ποσά, προσπαθώντας να μειώσουν ή να εξοφλήσουν το χρέος τους, που σημαίνει ότι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά απλώς δεν μπορούν να καταβάλλουν το ύψος των δόσεων, στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί από τη ρύθμιση.
Προηγήθηκε άλλη βελτίωση
Βελτίωση του πλαισίου των ρυθμίσεων των χρεών προς το δημόσιο είχε γίνει και τον περασμένο Απρίλιο, με τον ν. 5104/2024, με τον οποίο ο οφειλέτης που έχει ενεργή ρύθμιση, έχει περιθώριο έως και τρείς μήνες για να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει νέες οφειλές προς την εφορία που προκύπτουν.
Μέχρι πρότινος, το περιθώριο ήταν ελάχιστο, καθώς ο φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε μια ρύθμιση είχε υποχρέωση αφενός να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης, αφετέρου να τακτοποιεί (να ρυθμίζει ή να εξοφλεί) τις οφειλές που προκύπτουν από άλλους φόρους.
Πότε χάνεται η πάγια ρύθμιση
Μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον ν.5104/2024, η ισχύουσα νομοθεσία, που θα επαναξιολογήσει η ΑΑΔΕ και θα εισηγηθεί βελτιώσεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης:
- Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
- Δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
- Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι την 19/4/2024, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία αυτή.
- Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.
- Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών. Για τον σκοπό αυτό διενεργείται δειγματοληπτικά έλεγχος των στοιχείων που υποβάλλονται από τους φορολογούμενους.