ΓΔ: 1442.52 0.34% Τζίρος: 16.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ενισχύει σημαντικά το μερίδιό της και στον αγροτικό τουρισμό η Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Compare the Market, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στον επονομαζόμενο «ελαιοτουρισμό».

Μπορεί το ελαιόλαδο να έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τους Έλληνες καταναλωτές, με την τιμή του να βρίσκεται σταθερά σε τροχιά ράλι, αποτελεί, όμως, και έναν πόλο έλξης ακόμη και για τους τουρίστες. 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Compare the Market, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η τρίτη καλύτερη χώρα στον κόσμο για τουρισμό ελαιολάδου. H εταιρεία ανέλυσε διάφορους παράγοντες όπως η παραγωγή ελαιολάδου, ο αριθμός των ελαιώνων και οι συνεδρίες γευσιγνωσίας για να προσδιορίσει τους κορυφαίους προορισμούς ελαιολάδου παγκοσμίως.

Η Χ. Χόρτον, υπεύθυνη ψηφιακών δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, σημείωσε ότι ο τουρισμός με επίκεντρο το ελαιόλαδο - γνωστός και ως «ελαιοτουρισμός» - αυξάνεται συνεχώς. Αυτή η εξειδικευμένη μορφή τουρισμού περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις που επικεντρώνονται στο ελαιόλαδο.

Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έλαβε τα πιο θετικά συναισθήματα μεταξύ όλων των κορυφαίων χωρών, γεγονός που αντανακλά τόσο τη φήμη της χώρας όσο και την ποιότητα του ελαιολάδου της.

Μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών παραγωγής ελαιολάδου που είναι επίσης σημαντικοί προορισμοί ελαιοτουρισμού, η Ελλάδα υπερέχει λόγω παραγόντων όπως οι ποσότητες παραγωγής. Κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών γευσιγνωσίας ελαιολάδου (65) και την τέταρτη υψηλότερη κατάταξη όσον αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου (67). Επιπλέον, το 60% της ελληνικής γης είναι αφιερωμένο στην παραγωγή ελαιολάδου, με ελαιώνες που προσφέρουν περιηγήσεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και σε δημοφιλή νησιά, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Μύκονος.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τις αξιολογήσεις έλαβε υπόψη πέντε βασικούς παράγοντες: την παραγωγή ελαιολάδου ανά χώρα, τον αριθμό των ελαιώνων ανά χώρα, τις συνεδρίες γευσιγνωσίας ελαιολάδου, τα δεδομένα θετικού συναισθήματος για κάθε χώρα και το ελαιόλαδό της και τον αριθμό των ποικιλιών ελαιολάδου που εμφανίζονται στην παγκόσμια κατάταξη για κάθε χώρα.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι κορυφαίοι προορισμοί για τον τουρισμό ελαιολάδου είναι οι εξής:

  • Η Ισπανία, η οποία ξεχωρίζει με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου, συνολικά 5.965.080 μετρικούς τόνους, και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ελαιώνων (2.623.100). Στις εξέχουσες περιοχές για τον τουρισμό ελαιολάδου περιλαμβάνονται η Βαλένθια, η Καταλονία και η Εξτρεμαδούρα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε ελαιουργεία και να απολαύσουν γευσιγνωσία.
  • Από κοντά ακολουθεί η Ιταλία, γνωστή για την υψηλότερη κατάταξη ελαιολάδου στον κατάλογο (115), τις περισσότερες συνεδρίες γευσιγνωσίας ελαιολάδου (147) και τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου (2.194.110 μετρικοί τόνοι). Η παραγωγή ελαιολάδου είναι διαδεδομένη σε 18 από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας.
  • Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση του hotspot τουρισμού ελαιολάδου στον κόσμο, αναγνωρισμένη για την πλούσια κληρονομιά της σε ελαιόλαδο.

Τη χώρα μας ακολουθεί η Τουρκία, η οποία έχει τη δεύτερη υψηλότερη κατάταξη ελαιολάδου (105) και την τέταρτη υψηλότερη παραγωγή (1.525.000 μετρικοί τόνοι). Οι βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές περιλαμβάνουν το Μπαλικεσίρ και το Τσανάκαλε, με το τελευταίο διαθέτει μουσείο ελαιολάδου.

Λαμβάνοντας την πέμπτη θέση στον τουρισμό ελαιολάδου, η Αλβανία είναι αξιοσημείωτη για την ύπαρξη των περισσότερων ελαιώνων παγκοσμίως, καλύπτοντας την εντυπωσιακή έκταση των 9.166.006 εκταρίων.

Η έρευνα της Compare the Market υπογραμμίζει επίσης ότι ενώ η Μεσόγειος παραμένει βασικός κόμβος για τον τουρισμό ελαιολάδου, άλλες περιοχές αρχίζουν σταδιακά να αναδύονται αναδύονται. Το Μαρόκο, στην 6η θέση, διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως (1.912.238 μετρικοί τόνοι) και μοιράζεται το τρίτο υψηλότερο θετικό κλίμα με την Κύπρο.

Η Αργεντινή, στη Λατινική Αμερική, αναγνωρίζεται για το μεγάλο αριθμό συνεδρίων γευσιγνωσίας ελαιολάδου (επτά) και 86.000 εκτάρια ελαιώνων, που την κατατάσσουν στην 7η θέση. Η Πορτογαλία ξεχωρίζει για την πέμπτη υψηλότερη κατάταξη ελαιολάδου (29) και την παραγωγή 997.040 μετρικών τόνων, καταλαμβάνοντας την 8η θέση.

Η Τυνησία, που κατατάσσεται στην 9η θέση, διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη έκταση ελαιώνων, με 1.870.000 εκτάρια. Η Αυστραλία συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα με τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών γευσιγνωσίας ελαιολάδου (11) και ελαιώνες που καλύπτουν 1.000.000 εκτάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα ύψη ο ελληνικός τουρισμός: Άλμα 20% στην τουριστική κίνηση 5μήνου

Σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες εισήλθαν στη χώρα στο πεντάμηνο. Πάνω από 1 εκατ. οι Γερμανοί τουρίστες με αύξηση κατά 22%. Πλησίασε τα 2,7 δισ. το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο και κάλυψε κατά 18% το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.