Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη πενταετία καθώς οι πιέσεις για επενδύσεις που απαιτεί η πράσινη μετάβαση μετατοπίζονται από την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ενίσχυση του δικτύου που τις υποστηρίζει.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών που επιτρέπουν στους καταναλωτές να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους πιο αποτελεσματικά, ωστόσο τα νοικοκυριά στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2030 να επωφεληθούν από την υπηρεσία, τη στιγμή που το ποσοστό διείσδυσης στην Ευρώπη ήδη βρίσκεται στο 60%.
Σύμφωνα με τον Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) της περιόδου 2024 – 2028, το οποίο έθεσε ο διαχειριστής σε δημόσια διαβούλευση, το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 2.99 δις ευρώ.
Από τα 176 έργα που προβλέπονται στο επενδυτικό πρόγραμμα, τα 87 αφορούν την ενίσχυση του δικτύου, ενώ 33 ακόμα έχουν στόχο την αντικατάσταση και ανακαίνιση του δικτύου.
«Η σύνδεση πολυάριθμων έργων κατανεμημένης παραγωγής ΑΠΕ σε αυτά καθώς και η ολοένα αυξανόμενη ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνουν μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στο σχέδιο.
«Από την άλλη, το ευρύ φάσμα των Κατανεμημένων Ενεργειακών Πόρων, όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση – ψύξη καθώς και οι δυνατότητες για απόκριση ζήτησης, οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη δομή, ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής Ενέργειας», προσθέτει.
Για την ενίσχυση του δικτύου (έργα όπως Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ, Κέντρα Διανομής, Καλωδιακές γραμμές ΥΤ, Υποβρύχιες Διασυνδέσεις) προορίζονται 578,4 εκατ. ευρώ και 559,2 εκατ. ευρώ ακόμα για την αντικατάσταση και ανακαίνιση του δικτύου.
Έξυπνοι μετρητές
Συγχρόνως, η ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών, αναφέρει το σχέδιο, συμβάλλει στην ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας, ενισχύοντας την απόκρισή τους στη ζήτηση και συνεισφέροντας στην αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων.
«Έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 600.000 έξυπνοι μετρητές (σε παροχές 0 έως 3), ενώ εκτιμάται ότι θα αυξάνονται μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2030. Ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν έξυπνο μετρητή έως το 2030», τονίζεται στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε ένα έργο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα
Με την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ συνέχεια να αυξάνεται, η ενίσχυση του δικτύου θεωρείται το επόμενο μεγάλο στοίχημα της πράσινης μετάβασης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UBS, «η επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να συμβαδίζουν».
Επικαλούμενη στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η UBS επισημαίνει ότι η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα πιθανότατα θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 450 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030 μόνο στα ηλεκτρικά δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι το 40% πρέπει να επενδυθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο και το 60% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής πρέπει να διπλασιαστούν σε 67 δισ. ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2040, ώστε να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές ανάγκες, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την ένωση Eurelectric.
Η αποτυχία επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής θα επιβαρύνει τις συνδέσεις τεχνολογιών όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), προειδοποιεί η ένωση.