Με το πέρασμα των ημερών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος αποκαλύπτει την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει για την αναχαίτιση της ακρίβειας και όλα δείχνουν πλέον ότι θα σκληρύνει τη στάση του προς την αγορά, έχοντας ως στόχο όχι μόνο να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλλά να υπάρξουν και μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Χθες, ο υπουργός ανακοίνωσε πως με τη συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του με τους παράγοντες της αγοράς. Και, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τριπλασιαστούν τα πρόστιμα στην αγορά που αφορούν σε θέματα τιμών. Κι επίσης πως ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ερευνήσει τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αν τιμολογούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα απ΄ ότι στο εξωτερικό.
Είναι προφανές ότι η τακτική του «καρότου» προς την αγορά ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις και ακολουθεί η τακτική του «μαστιγίου».
Είναι γεγονός -και το BD το έχει επισημάνει εδώ και αρκετές ημέρες- πως η κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ακρίβειας έχει «αλλάξει πίστα». Το θέμα πλέον δεν είναι η πτώση του πληθωρισμού των τροφίμων, δηλαδή η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης τιμών –αυτή σχεδόν έχει προεξοφληθεί όχι μόνο από την αγορά, αλλά και από κυβερνητικής πλευράς. Το μέγα ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι πλέον η μείωση των τιμών στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Δηλαδή ο περιορισμός της ακρίβειας.
Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Και το θέμα είναι αν η αγορά είναι σε θέση να περάσει από κάτω ή από πάνω. Πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. Η αναφορά του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, πως η ακρίβεια ήταν μία από τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το τι πρόκειται να συμβεί.
Έτσι, χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ανακοίνωσε ότι τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών θα τριπλασιαστούν και από 2 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν στα 6 εκατ. ευρώ. Και πρόσθεσε ακόμη ότι ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δώσει προτεραιότητα στους ελέγχους των πολυεθνικών και στο κατά πόσο τιμολογούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια έρευνα είχε προκαλέσει πέρυσι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός για την κατηγορία των απορρυπαντικών. Και σύμφωνα με τα ευρήματα η τιμολόγηση στην ελληνική αγορά ήταν υψηλότερη από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Επακόλουθο της έρευνας ήταν η διάταξη για μείωση των παροχών κατά 30%.
Αναφορικά με τους ελέγχους, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «δεν μπορούν να πωλούν τα σούπερ μάρκετ με κέρδος μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν την 31η Δεκεμβρίου του 2021» και επισήμανε την απαγόρευση προσφορών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. Είπε ακόμη για την ενίσχυση των ελέγχων με προσθήκη νέων στελεχών στη ΔΙΜΕΑ και συνολικότερα αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στις περιφέρειες.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με φορείς και επιχειρηματίες ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι εταιρείες σούπερ μάρκετ θα ανταποκριθούν θετικά. Και προέβλεψε ότι «αυτό το καλοκαίρι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα αποκλιμακωθεί ουσιαστικά».