Οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι αγορές της Λατινικής Αμερικής στους τομείς των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, των τεχνολογιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευαστικών έργων και του τουρισμού, παρουσιάστηκαν σε δύο ενημερωτικές Ημερίδες, που οργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.
Οι δύο ημερίδες πραγματοποιήθηκαν εν όψει επιχειρηματικής αποστολής που προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό και την Κολομβία, από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες να έχουν σειρά στοχευμένων Β2Β συναντήσεων ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες σύναψης συμφωνιών για εξαγωγές ή άλλες επιχειρηματικές κινήσεις.
Η πρώτη ημερίδα έλαβε χώρα στην Αθήνα από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Enterprise Europe Network και την παρακολούθησαν 60 στελέχη εταιριών και η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων με την παρουσία 50 στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Στις Ημερίδες έγιναν παρουσιάσεις της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Αργεντινής, του Περού, της Χιλής, του Εκουαδόρ και της Ουρουγουάης, με αναλυτικά στοιχεία για την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται, τους κλάδους με προοπτική ανάπτυξης και τους τομείς όπου υπάρχουν ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, έγινε παρουσίαση για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ενώ η εταιρεία τεχνολογίας OKTO με επιτυχημένη παρουσία σε πολλές από αυτές τις χώρες, μοιράστηκε χρήσιμες εμπειρίες και έδωσε πρακτικές συμβουλές και κατευθύνσεις για την επιχειρηματική προσέγγιση των αγορών αυτών.
Οι Λατινοαμερικάνικες χώρες των 600 εκατομμυρίων καταναλωτών έχουν φανεί ανθεκτικές στην οικονομική κρίση. Ορισμένες εξ αυτών σημειώνουν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα από Ε.Ε. κερδίζουν σταθερά έδαφος, οι ανάγκες σε νέες υποδομές ή σε αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, σε ψηφιακή τεχνολογία, σε ενεργειακά έργα ανοίγουν πρόσφορο πεδίο για δράση, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, υπηρεσιών υγείας και ψηφιακής διακυβέρνησης.
Ο Γενικός Διευθυντής & Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, δήλωσε ότι «το Επιμελητήριο στήνει γέφυρες επιχειρηματικής δικτύωσης σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες, προσφέροντας πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών ενημέρωσης και πρόσβασης στις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες, αξιοποιώντας το παγκόσμιο Δίκτυο Γερμανικών Επιμελητηρίων. Δίνει το παρόν με ουσιαστικές δράσεις εξωστρέφειας στηρίζοντας τις προσπάθειες των μελών του για είσοδο και παρουσία σε μεγάλες και αναπτυσσόμενες αγορές, όπως είναι η Λατινική Αμερική».
Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι «στις Λατινοαμερικάνικες αγορές το ελληνικό επιχειρείν θα βρει έδαφος φιλικό και πρόσφορο, οι χώρες αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, αναζητούν νέες τεχνολογίες, προωθούν την ψηφιοποίηση στη λειτουργία του κράτους, καλωσορίζουν ποιοτικά προϊόντα από την Ευρώπη, υλοποιούν πληθώρα νέων έργων υποδομών, ενέργειας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, έχουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Όσες ελληνικές επιχειρήσεις τις βάλουν στο ραντάρ τους με στρατηγική, μακροπρόθεσμο πλάνο και επιμονή μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη σε μία δυναμική αγορά 600 εκ. καταναλωτών».
Το προφίλ της Λατινικής Αμερικής
Γενικά
Αποτελεί μια μεγάλη αγορά 600 εκατομμυρίων καταναλωτών:
- Βραζιλία 211 εκ.
- Μεξικό 122 εκ.
- Αργεντινή 44 εκ.
- Περού 32 εκ.
- Χιλή 18 εκ.
- Ουρουγουάη 3,5 εκ.
- Τα τελευταία 30 χρόνια η Λατινική Αμερική παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, ενώ και οι κοινωνίες των χωρών αυτών έχουν αλλάξει σημαντικά.
- Από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, η Λατινική Αμερική επέδειξε σχετική ανθεκτικότητα και ορισμένες χώρες εμφάνισαν αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης.
- Οι λατινοαμερικάνοι καταναλωτές έχουν στις επιλογές τους τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως δείχνει η σταθερή αύξηση εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια.
- Η Λατινική Αμερική θα εμφανίζει πάντα «ροπή» προς την Δύση. Η συνεργασία της με την Ευρώπη είναι πιο ισχυρή απ' ότι με την Βόρειο Αμερική και την Ασία.
- Σειρά οικονομικών συμμαχιών που έχουν συναφθεί, διευκολύνουν το εμπόριο και την πρόσβαση στις αγορές αυτές.
Συμμαχίες χωρών
Μercosur: Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη.
Andean Community: Βολιβία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού.
Pacific Alliance: Χιλή, Κολομβία, Μεξικό, Περού.
Central America: Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρες, Παναμάς, Νικαράγουα.
Ελληνική διείσδυση
- Ελληνικά προϊόντα που μπορούν να διεισδύσουν στις αγορές της Λατινικής Αμερικής είναι φαρμακευτικά και καλλυντικά, αγροτικά, καπνός, προϊόντα αρτοποιίας, ενώ οι κλάδοι ενέργειας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και τεχνολογικών εφαρμογών παρουσιάζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις.
- Στις ελληνικές εξωστρεφείς εταιρείες συστήνεται να επιλέξουν τη χώρα που επιθυμούν να επικεντρωθούν, να αναζητήσουν κατάλληλο τοπικό συνεργάτη, να δραστηριοποιηθούν σχετικά και στη συνέχεια να επεκταθούν σε άλλες αγορές.
Ειδικότερα
- Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη Νότιο Αμερική με ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, από τρόφιμα, καλλυντικά και φαρμακευτικά, δομικά υλικά, μέχρι ενέργεια, τεχνολογία, ανάληψη έργων.
- Το Μεξικό, μία πολύ μεγάλη και σημαντική αγορά, μπορεί να δεχθεί πολλά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, όπως και επενδύσεις ή ανάληψη έργων από ελληνικές εταιρείες.
- Στην Αργεντινή υπάρχει σημαντική ελληνική παροικία διαθέσιμη να βοηθήσει τους Έλληνες εξαγωγείς. Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς είναι οι υψηλοί δασμοί και ορισμένοι περιορισμοί για την εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.
- Στην Κολομβία αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις σε έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας με τον Παναμά.
- Στην Κοινότητα των Άνδεων -Περού, Κολομβία, Ισημερινός, με σταθερές οικονομίες και σταθερά συναλλαγματικά αποθέματα, που έχει υπογράψει Εμπορική Συμφωνία με την Ε.Ε. διευκολύνοντας τις εξαγωγές, καταγράφονται ανάγκες για τεχνογνωσία σε βιολογικό καθαρισμό, αποθήκευση ενέργειας, ανακύκλωση, περιβαλλοντική προστασία, ενώ ελληνικά τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, γιαούρτι, φέτα θα μπορούσαν να κερδίσουν την προτίμηση των καταναλωτών.