Σημαντική μείωση κατά 11% κατέγραψε η τιμή της χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο ωστόσο το όφελος που θα φτάσει μέχρι τον καταναλωτή θα είναι πολύ μικρότερο και δεν θα ξεπερνάει το 3%, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των παρόχων.
Η διαφορά μεταξύ των δύο οφείλεται στο κόστος των ρευματοκλοπών που θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς για αρκετούς μήνες και επιβάλλεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος βάζει έτσι το χέρι του βαθιά στη τσέπη του καταναλωτή.
Συγκεκριμένα, μείωση κατά 2,8% καταγράφουν τα πράσινα τιμολόγια του Μαΐου που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων για το μήνα Μάιο θα είναι 10,97 λεπτά/KWh έναντι 11,29 λεπτών/KWh τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι η εικόνα μεταξύ των εταιρειών είναι ανάμεικτη, καθώς πέντε εταιρείες αύξησαν τα τιμολόγιά τους (ΔΕΗ, Ελινόιλ, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, NRG, OTE Estate), έξι εταιρείες τα μείωσαν (Elpedison, Solar Energy, ΗΡΩΝ, Volton, ΖενιΘ, Protergia) και δύο τα κράτησαν σταθερά (Voltera, We Energy).
Την ίδια στιγμή, όμως καταγράφεται σημαντική πτώση στην χονδρική τιμή ενέργειας που αποτελεί βάση τιμολόγησης των χρεώσεων της κιλοβατώρας στη λιανική αγορά. Τον Απρίλιο η τιμή ανήλθε στα 60,1 ευρώ, έναντι του ποσού των 67.5 ευρώ τον προηγούμενο μήνα, χάρη κυρίως στη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, που παράγουν φθηνές και μεγάλες ποσότητες ρεύματος όταν οι συνθήκες καιρού το επιτρέπουν, όπως συμβαίνει τώρα τελευταία.
Πρόκειται για μια πτωτική τάση που ίσως συνεχιστεί, αν κρίνουμε από την πορεία των τιμών τις τελευταίες ημέρες. Την 1η Μαΐου σημειώθηκε μηδενική τιμή εκκαθάρισης της αγοράς για 8 ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή (28/4), στις 10 το πρωί καταγράφηκε αρνητική τιμή -1,02 ευρώ/MWh, δηλαδή οι παραγωγοί πληρώνουν για να μπει η παραγωγή τους στο σύστημα.
Η σκόνη από τη Σαχάρα
Αν και ισχυροποιείται το σύστημα ενέργειας της χώρας από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, παραμένουν οι προκλήσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με το σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα που σκέπασε την χώρα.
Ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος Πρωθυπουργού επί ενεργειακών θεμάτων, τόνισε σε ανάρτηση του στο κοινωνικό δίκτυο LinkedIn ότι μειώθηκε η παραγωγή των φωτοβολταϊκών στις 23 Απριλίου κατά 69% λόγω της σκόνης. Πρόκειται για «μια καλή υπενθύμιση ότι η κάθε τεχνολογία φέρνει τα οφέλη της καθώς και τις δικές της μοναδικές προκλήσεις», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Τι θα γίνει με τις ρευματοκλοπές;
Στο μεταξύ, οι πελάτες συνεχίζουν να πληρώνουν τόσο τις ρευματοκλοπές όσο και την αδυναμία της κυβέρνησης και του ΔΕΔΔΗΕ να τις αντιμετωπίσουν. Εκτιμάται ότι περίπου σε 400 εκατ. ευρώ ανά έτος ανέρχεται το ποσό του συντελεστή κανονικοποίησης, όπως ονομάζονται οι χρεώσεις των ρευματοκλοπών και των απωλειών του δικτύου.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στο σύνολο της αγοράς ενέργειας, οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της κατανάλωσης. Κάθε χρόνο διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 250.000.
Αν και η παραβατικότητα αυτή διώκεται τα τελευταία χρόνια ως ποινικό αδίκημα, πηγές της αγοράς καταλογίζουν στον ΔΕΔΔΗΕ τη διενέργεια «χαλαρών ελέγχων» που συμβάλλουν στη διόγκωση του προβλήματος, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθυστερήσει σημαντικά το έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών που θα αντιμετωπίσουν ριζικά τις ρευματοκλοπές.
Επίσης, πολλοί στην αγορά υποστηρίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αποφασιστικότητα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προσφέρει άμεσα λύση. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών για τους ηλεκτρολόγους που εμπλέκονται στις ρευματοκλοπές, ωστόσο για τις εταιρείες που θα συλλαμβάνονται να κλέβουν δεν θα προβλέπεται λουκέτο όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί.