Με οριακή μείωση στις τιμές της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να κλείσει ο Απρίλιος, σύμφωνα με τον Γιάννη Μητρόπουλο, γενικό διευθυντή της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι οποιοδήποτε μικρό όφελος και να καταγραφεί την επόμενη εβδομάδα δεν προβλέπεται να φτάσει μέχρι την τσέπη των καταναλωτών, λόγω του έκτακτου κόστους των ρευματοκλοπών που επιβαρύνει το σύστημα και μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Σε παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2023 που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για αγορά που επιστρέφει στην κανονικότητα το 2024 με τιμές που πέφτουν.
Σχετικά με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «το πιθανότερο είναι να δούμε κλείσιμο Απριλίου γύρω στα 60 ευρώ/MWH. Τον Μάρτιο ήταν στα 63».
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο καταγράφηκε σημαντική πτώση στις τιμές της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά προς έκπληξη των καταναλωτών η μέση τιμή της κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια αυξήθηκε. Η δυσάρεστη έκπληξη οφείλεται σε ένα κόστος που επέβαλε ο ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές σχετικά με τις απώλειες του δικτύου τεχνικές και μη τεχνικές (δηλαδή, ρευματοκλοπές), που συνολικά είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς και τους επόμενους μήνες.
Σχολιάζοντας την πορεία των τιμών ενέργειας για τους επόμενους μήνες, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι τον Μάιο μπορεί να αυξηθεί η ΤΕΑ, προσθέτοντας όμως ότι είναι δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε πρόβλεψη της αγοράς.
«Η αγορά του ρεύματος είναι τόσο πολύπλοκη πλέον με το coupling (σύζευξη) και με όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για την τιμή μετά από 1 με 2 μήνες» υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος.
Η «μάχη» με τη ΔΕΗ
Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στη «μάχη» που δίνουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τη ΔΕΗ.
«Όλο το ερώτημα είναι κατά πόσο είμαστε ανταγωνιστικοί και κατά πόσο μπορούμε οι εναλλακτικοί προμηθευτές να προσελκύσουμε πελάτες από την ΔΕΗ. Είναι πολύ δύσκολο να δελεάσεις καταναλωτές από τη ΔΕΗ», σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο.
«Η ΔΕΗ πρακτικά δεν έχει χάσει πελάτες. Όταν έχεις 5-6 εκατομμύρια βάση πελατών, το να απολέσεις 30.000 πελάτες δεν είναι τίποτα. Αν η ΔΕΗ χάνει 0,5% κάθε χρόνο, αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει στο 50% της πελατειακής βάσης στην Ελλάδα, αριθμητικά όχι σε όγκο, σε 50 χρόνια από σήμερα», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «θεωρώ ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις, απλά χρειάζεται χρόνος».
Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, οι περισσότερες νέες συμβάσεις που κλείνουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές προέρχονται από ανταγωνιστή και όχι από την ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 11 εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος, ενώ ίσως προστεθούν δύο καινούργιοι «παίκτες» το επόμενο διάστημα.
Δυνατή χρονιά το 2023
Για το 2023, η εταιρεία παρουσίασε καθαρά κέρδη της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 32,9 εκατ ευρώ το 2022, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα 584 εκατ ευρώ (από 883 εκατ. την προηγούμενη χρονιά).
Η βάση πελατών της εταιρείας στο κομμάτι του φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 164.504 νοικοκυριά (από 151.865 το 2022) και στο ηλεκτρικό ρεύμα ο αριθμός των πελατών ανέβηκε στα 169.44 νοικοκυριά (από 142.720).
«Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που η πελατειακή μας βάση αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Οπότε στην αγορά ενέργειας, το 2023 είμαστε η πρώτη επιλογή των καταναλωτών σε φυσικό αέριο και ρεύμα μαζί», πρόσθεσε ο ίδιος.