Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισ. ευρώ, δανείων προς τις χώρες της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reutes επικαλούμενο δύο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.
Ένας αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, «πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Προσέθεσε ακόμη ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα ενισχύσει τη ρευστότητα στη «ρηχή» ελληνική αγορά ομολόγων. Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ποσό και το χρονοδιάγραμμα.
Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα και προκάλεσε χρόνια βίαιων διαδηλώσεων. Όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομία ανέκαμψε, οδηγώντας σε μια σειρά πρόωρων αποπληρωμών των δανείων που έχει λάβει η χώρα.
Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια μαρασμού στην κατηγορία «junk» γεγονός που τη βοήθησε να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές για τις εκδόσεις ομολόγων της. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15 δισ. έως 17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.
Το 2022, η χώρα αποπλήρωσε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το 2023 αποπλήρωσε 5 δισ. ευρώ από δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018 και έκτοτε στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές της ανάγκες.