Σημαντικά βήματα ολοκληρώνονται προς το «άνοιγμα» της αγοράς πλωτών θαλάσσιων αιολικών πάρκων εν μέσω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που προέρχεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τη στιγμή που κλείνει ένα σημαντικό ντιλ για την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα στον κλάδο.
Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Απριλίου αναμένεται να περάσει από τις επιτροπές της Βουλής την επόμενη εβδομάδα με την ψήφιση του από την Ολομέλεια να ολοκληρώνεται μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Businessdaily.gr.
Για την επιτάχυνση της προώθησης του σχεδίου ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την ταχύτερη αξιοποίηση του εθνικού αιολικού θαλάσσιου δυναμικού, παρέχεται μέσα από το νομοσχέδιο η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να πραγματοποιεί η ίδια ή μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού έρευνες και μετρήσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των νέων πάρκων, και ενισχύεται σε προσωπικό για την προώθηση των νέων αρμοδιοτήτων της.
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του υπουργείου είναι οι διαγωνισμοί για τα πρώτα πλωτά πιλοτικά να πραγματοποιηθούν το 2026 σε επενδύσεις που θεωρούνται ότι έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο στόχος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) είναι 1.900 MW το 2030 και 6.200 MW το 2035. Ο στόχος για το 2050 είναι 17.300 MW.
Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί σημαντικές επενδύσεις: πάνω από 6 δισ. ευρώ έως το 2030 και πάνω από 28 δισ. ευρώ έως το 2050, υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Πού θα γίνουν τα πρώτα υπεράκτια πάρκα
Στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025 – 2034, ο ΑΔΜΗΕ έχει εισηγηθεί να αναπτυχθούν τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα σε πέντε θαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα σε Θράκη, Κρήτη, Κυκλάδες, Αττική και Δωδεκάνησα.
Φαίνεται, όμως, ότι διευρύνεται το πεδίο όπου μπορεί να τοποθετηθούν, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις στα πλωτά έργα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος τόνισε πρόσφατα ότι εικοσιπέντε περιοχές σε όλη την Ελλάδα μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν σε «περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων».
«Αυτές οι περιοχές καλύπτουν έκταση 2.712 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μια σχετικά συντηρητική, ασφαλή εκτίμηση θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αιολικό δυναμικό της τάξης των 12,4 GW. Στη μεσοπρόθεσμη προοπτική, στόχος είναι να έχουμε τα πρώτα έργα το 2030-2032. Έχουμε αναδείξει 10 περιοχές πρώτης προτεραιότητας, από τις οποίες μπορούμε να έχουμε ένα δυναμικό της τάξης των 4,9 GW, αλλά θα αναπτύξουμε τα 1,9. Δηλαδή, έχουμε μια δεξαμενή επιλογών, μέσα από την οποία θα βγει ένα υποσύνολο, για να επιτύχουμε τον στόχο που έχουμε στο Eθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που είναι τα 1,9 GW» εξήγησε.
Συμφωνία με τους Νορβηγούς
Στο μεταξύ, στήνεται η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα για τα offshore αιολικά. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία προχώρησε η μεταλλουργική εταιρεία Λυκομήτρος Α.Ε., υπογράφοντας MoU με τον κολοσσό Moreld Ocean Wind AS με στόχο την από κοινού κατασκευή πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Συγκεκριμένα, ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind AS και ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel SA, υπέγραψαν επίσημα το Μνημόνιο Συνεργασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης NOW που διοργάνωσε η Norwegian Offshore Wind (NOW) πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.
Η Moreld Ocean Wind AS είναι ένας κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος τεχνολογίας που ειδικεύεται στις λύσεις Floating Offshore Wind. Η Lykomitros Steel SA, με έδρα τον Βόλο, είναι ένας παγκόσμιος κατασκευαστής χάλυβα στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με σκοπό να γίνει σημαντικός, παγκόσμιος παίκτης μεταξύ των κατασκευαστών για πλωτά και σταθερά αιολικά έργα.
«Αφού εξέτασε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις κατασκευής με την τελευταία τεχνολογία ρομποτικής συγκόλλησης, η Λυκομήτρος είχε τις πιο υποσχόμενες λύσεις», δήλωσε ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμφωνήσαμε με τη Λυκομήτρος να κατασκευάσουμε μαζί τα πρώτα μας ευρωπαϊκά υπεράκτια πλωτά αιολικά έργα. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για εκβιομηχάνιση και αποτελεσματικότητα, μαζί με το ιστορικό έγκαιρης παράδοσης και τα κάτωθεν σταθερά σχόλια των πελατών των υπεράκτιων αιολικών έργων μας έπεισαν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μέσω της στενής συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την ΕΛΕΤΑΕΝ, και με την οικονομική υποστήριξη των EEA Grants, η Norwegian Offshore Wind διευκολύνει εποικοδομητικές συνεργασίες μεταξύ νορβηγικών και ελληνικών εταιρειών, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία και στρατηγικές συμμαχίες όπως αυτή.