Τη θέση της «πρωταθλήτριας» στη μείωση τιμών ρεύματος φιγουράρει η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Αθήνα τον Μάρτιο, με την πτώση να φθάνει στο 12%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη μεγάλη υποχώρηση των αντίστοιχων τιμών στην αγορά χονδρικής τον Φεβρουάριο.
Ένα πρόσθετος παράγοντας, όπως σημειώνει η μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, οι νέοι κανονισμοί με τα «έγχρωμα» τιμολόγια βοήθησε ώστε να υπάρξει αύξηση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο.
Παράλληλα σημειώνεται ότι στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τη συνεχή εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν πολλαπλά μέτρα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, τα οποία ενσωματώνονται στις τιμές που εμφανίζονται στη μεθοδολογία του HEPI.
Παρ' όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις εισάγονται περιστασιακά ή εποχιακά ενεργειακά καθεστώτα στους τελικούς χρήστες ως εφάπαξ επιστροφές και αποζημιώσεις, τα οποία στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη περίοδο συνεχών υψηλών τιμών.
Η πορεία των τιμών
Το Λονδίνο και η Πράγα είναι οι πιο ακριβές πόλεις για τους οικιακούς πελάτες στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από το Βερολίνο, το Δουβλίνο και την Κοπεγχάγη. Το Κίεβο φαίνεται να έχει τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενο από τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα.
Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές στις πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) τείνουν να είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο- η Πράγα, το Ταλίν και το Βίλνιους είναι οι μόνες πρωτεύουσες μεταξύ των χωρών της ΚΑΕ στις οποίες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι τιμές σε 33 πόλεις της Ευρώπης
Οι σημαντικότερες αλλαγές που έλαβαν χώρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον μήνα ήταν οι εξής:
- Αύξηση της τιμής κατά 9% στη Λευκωσία, λόγω των αυξήσεων στις συνιστώσες της ενέργειας, της διανομής και του ΦΠΑ, μετά το τέλος του καθεστώτος επιδότησης,
- Αύξηση των τιμών κατά 4% στη Μαδρίτη, λόγω αύξησης της συνιστώσας του ΦΠΑ,
- Μείωση της τιμής κατά 12% στην Αθήνα, λόγω μείωσης των συνιστωσών της ενέργειας, της διανομής και των φόρων διανομής.
- Μείωση των τιμών κατά 9% στο Δουβλίνο, το Ελσίνκι και το Βίλνιους, λόγω μειώσεων στις συνιστώσες της ενέργειας,
- Μείωση των τιμών κατά 7% στη Στοκχόλμη, λόγω μείωσης της συνιστώσας της ενέργειας,
- Μείωση των τιμών κατά 6% στο Όσλο, λόγω μείωσης της συνιστώσας της ενέργειας,
- Μείωση των τιμών στις Βρυξέλλες κατά 5%, λόγω μείωσης της ενεργειακής συνιστώσας,
- Μείωση των τιμών κατά 4% στην Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, λόγω μείωσης των ενεργειακών συνιστωσών τους,
- Μείωση των τιμών κατά 3% στο Άμστερνταμ, λόγω μείωσης της ενεργειακής συνιστώσας,
- Μείωση των τιμών κατά 2% στο Λονδίνο, λόγω μείωσης της ενεργειακής συνιστώσας.
Η μέση ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό χρήστη σημείωσε μείωση 2% τον Μάρτιο και σήμερα είναι κατά 9% χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, απεικονίζοντας την πτωτική τάση που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής πώλησης, τον τελευταίο καιρό. Από τις 33 πρωτεύουσες που εξετάστηκαν, οι 14 παρουσίασαν μείωση των τιμών, ενώ η πλειονότητα δεν παρουσίασε καμία μεταβολή. Μόνο 2 πρωτεύουσες παρουσίασαν αυξήσεις τιμών, συγκεκριμένα η Λευκωσία και η Μαδρίτη, οι οποίες σχετίζονται με αλλαγές στα μέτρα στήριξης.