Σε ρυθμούς σπριντ κινούνται τα αθλητικά σωματεία της χώρας στις μεγάλες κατηγορίες και οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικών συστημάτων, με στόχο να προλάβουν να έχουν εγκαταστήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας στα γήπεδα μέχρι τις 6 Μαρτίου, έπειτα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επιστροφή των φιλάθλων στις κερκίδες.
Ένας αγώνας που πρόκειται να στοιχίσει «αλμυρά» στις ομάδες, καθώς εκτιμάται πως σε πρώτη φάση το κόστος μόνο για τα καινούρια συστήματα καμερών αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση ίσως να πρέπει να αλλαχτούν και τα τουρνικέ στις θύρες εισόδων, καθώς θα πρέπει να διαθέτουν και τεχνολογία NFC, αντί μόνο του μηχανισμού ανάγνωσης barcode που έχουν μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γ. Βρούτση και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, η λειτουργία των καμερών θα αφορά αρχικά στα 14 γήπεδα ποδοσφαίρου και τα 12 γήπεδα μπάσκετ που αγωνίζονται οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ενώ θα ακολουθήσει η ταυτοποίηση των φιλάθλων στα εισιτήρια μέσω κινητού τηλεφώνου.
Μεγάλο πρότζεκτ, ασφυκτικές οι ημερομηνίες
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς κάθε γήπεδο είναι διαφορετικό με τις απαιτήσεις να αλλάζουν κατά περίπτωση. Ωστόσο υπολογίζεται πως το μέσο κόστος για ένα μικρό γήπεδο χωρητικότητας έως 10.000 θέσεων μπορεί να φτάσει έως και τα 200.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί για πολύ μεγαλύτερα γήπεδα όπως το ΟΑΚΑ, που προς το παρόν παραμένει κλειστό λόγω των προβλημάτων στατικότητας, με τον συνολικό λογαριασμό να αναμένεται να φτάσει περί τα 5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των 12 γηπέδων της Basket League.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η κάθε ομάδα που είναι υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος των εγκαταστάσεων, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το είδος του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσει, αρκεί φυσικά να τηρούνται οι προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, και θα πρέπει να βρουν επίσης και τους αναδόχους που θα αναλάβουν την περάτωση των σχετικών έργων τοποθέτησης.
Μοναδική εξαίρεση δείχνει να είναι η ΟΠΑΠ Arena «Αγία Σοφία» που αγωνίζεται η ΑΕΚ που όντως το πιο καινούριο διαθέτει όλα απαραίτητα συστήματα και απαραίτητο εξοπλισμό, καλύπτοντας και τις θύρες έξω από το γήπεδο, ενώ και το κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ που χρησιμοποιεί σαν έδρα ο Παναθηναϊκός Aktor δεν θα χρειαστεί πολλές παρεμβάσεις καθώς ήδη πραγματοποιείται από τον Σεπτέμβριο η ανακαίνισή του.
Παράλληλα, ακόμη ένας κρίσιμος παράγοντας είναι το γεγονός ότι εκτός από τις κάμερες και το λογισμικό που θα τις συνοδεύει, θα πρέπει να υπάρξουν και βαριές εργασίες περίξ των γηπέδων για την καλωδίωση που θα συνδέει τις κάμερες με το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο όγκος των δεδομένων που θα μεταφέρεται θα είναι τόσο μεγάλος που αποκλείεται το ενδεχόμενο για ασύρματα δίκτυα, με την οπτική ίνα να αποτελεί μονόδρομο.
Έτσι, θα πρέπει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα τα σωματεία να βρουν τα συνεργεία που θα πραγματοποιήσουν τις εργασίες. Ακόμα μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το πρόβλημα στα γήπεδα της επαρχίας τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν περίπου τα μισά σε Super League και Basket League, όπου η οπτική ίνα και οι υψηλές ταχύτητες αποτελούν άγνωστη λέξη για τους κατοίκους.
Επίσης από τον Απρίλιο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί και τεχνολογία NFC στα τουρνικέ των γηπέδων, καθώς θα ισχύει και το μέτρο της ταυτοπροσωπίας για την είσοδο των φιλάθλων, με το κόστος να είναι ακόμα άγνωστο καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πρέπει να αλλαχτούν τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα που υπάρχουν στις θύρες ή θα μπορεί να προστεθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να αλλάξουν και τα τουρνικέ, το κόστος για τους συλλόγους αναμένεται να εκτοξευτεί με παράγοντες της αγοράς να αναφέρουν ότι το κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το σύνολο που θα απαιτηθεί για τις κάμερες.
Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός ανάμεσα σε φιλάθλους και κοινό για το αν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν άμεσα από όλες τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας φέτος, ειδικά εκείνες που αναμένεται να υποβιβαστούν. Ακόμα και αν μείνουν κλειστά τα γήπεδα τους για το επόμενο διάστημα, με την κανονική περίοδο να ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου, και να τους απομένουν ελάχιστοι αγώνες εντός έδρας, γιατί να προχωρήσουν σε επενδύσεις τις οποίες δεν θα είναι απαραίτητο να τις έχουν την επόμενη χρονιά, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούν να διασφαλίσουν τουλάχιστον 2-3 συμβόλαια παικτών;
Επίσης ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι μέχρι στιγμής από την ΚΥΑ εξαιρούνται οι σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας της Volley League όπου τα σωματεία εκεί ανήκουν στον Ερασιτέχνη, με το κόστος όσο μικρότερο και αν είναι σε σχέση με τα μεγάλα γήπεδα, να αποτελεί «αγκάθι» για πολλές ομάδες.
Οι νέες απαιτήσεις για τα γήπεδα
Ποια σημεία των γηπέδων θα καλύπτονται από κάμερες
Το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας καλύπτει κατ' ελάχιστον τους ακόλουθους χώρους της αθλητικής εγκατάστασης, όπως αυτοί ορίζονται στον Ενιαίο Κανονισμό Ασφαλείας Αθλητικών Εκδηλώσεων (Β' 1780/2009):
- Όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου,
- τον εξωτερικό αμέσως περιβάλλοντα χώρο,
- το σύνολο των κερκίδων (εξέδρες),
- τον αγωνιστικό χώρο,
- τις σκάλες και τους διαδρόμους,
- τους χώρους των κυλικείων,
- τους χώρους που προορίζονται για την εγκατάσταση των συνεργείων τηλεοπτικής μετάδοσης και φιλοξενίας των εκπροσώπων του τύπου,
- τα σημεία αποβίβασης των αποστολών των διαγωνιζόμενων ομάδων και των διαιτητών,
- τους διαδρόμους που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών,
- την είσοδο και έξοδο των αθλητών και των διαιτητών προς και από τον αγωνιστικό χώρο,
- άλλους χώρους δυνητικού κινδύνου ή κρίσιμων υποδομών (Υποδομές Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού, Κέντρο Ελέγχου, κ.λπ.),
- τους χώρους στάθμευσης,
- τα εκδοτήρια των εισιτηρίων.
Ηλεκτρονικό Σύστημα Eποπτείας (ΗΣΕ) - Τεχνικές προδιαγραφές
Οι προδιαγραφές ευκρίνειας των εικονοληπτών ορίζονται ανά χώρο της αθλητικής εγκατάστασης σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα, ώστε να εξασφαλίζεται ποιότητα καταγραφής κατάλληλη για χρήση ως προανακριτικού υλικού σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας EN 62676-4.:
- Σημεία εισόδου και εξόδου 250 Pixels/μέτρο
- Αγωνιστικός Χώρος 100-125 Pixels/μέτρο
- Κερκίδες (εξέδρες), Διαχωριστικά Κερκίδων και περιμετρικός διάδρομος γηπέδου 200-250 Pixels/μέτρο
- Σκάλες και διάδρομοι 125 Pixels/μέτρο
- Εσωτερικοί Χώροι Συνάθροισης (κυλικεία κ.λπ.) 125 Pixels/μέτρο
- Χώροι που προορίζονται για την εγκατάσταση των συνεργείων τηλεοπτικής μετάδοσης και φιλοξενίας των εκπροσώπων του τύπου 125 Pixels/μέτρο
- Σημεία αποβίβασης και υποδοχής των αποστολών των αγωνιζόμενων ομάδων και των διαιτητών 250 Pixels/μέτρο
- Διάδρομοι που οδηγούν στα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών, καθώς και εξωτερικούς χώρους αυτών 250 Pixels/μέτρο
- Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση αθλητών και διαιτητών από και προς τον αγωνιστικό χώρο 125 Pixels/μέτρο
- Εκδοτήρια Εισιτηρίων 250 Pixels/μέτρο
- Χώροι Στάθμευσης 63 Pixels/μέτρο
- Εξωτερικά περιβάλλων χώρος 63 Pixels/μέτρο
- Άλλοι χώροι δυνητικού κινδύνου ή κρίσιμων υποδομών 125 Pixels/μέτρο
Η ταχύτητα καταγραφής των εικονοληπτών πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 5 πλαίσια ανά δευτερόλεπτο (> 5 fps, frames per second). Η καταγραφή σύμφωνα με τα ανωτέρω θα είναι συνεχής και θα ξεκινά 3 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και θα ολοκληρώνεται 1,5 ώρες μετά την λήξη αγώνων ήτοι θα διαρκεί συνολικά κατ' ελάχιστο για 7 περίπου ώρες εκτός και αν οι τοπικές συνθήκες επιβάλουν μεταβολή του προγράμματος αυτού. Σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, θα πρέπει να εξασφαλίζεται μέσω κατάλληλου Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους (Γεννήτρια) η απρόσκοπτη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Εποπτείας μέχρι την αποχώρηση όλων των φιλάθλων.