Οι μικροδορυφόροι έχουν ανοίξει την όρεξη της Ελλάδας, που στρέφει το βλέμμα της προς το διάστημα και σχεδιάζει να ενισχύσει το καινοτόμο οικοσύστημα της διαστημικής τεχνολογίας με τη δημιουργία ενός Κέντρου Διαστημικής Τεχνολογίας (space hub).
Καθώς το έργο των μικροδορυφόρων έχει τρέξει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει από την αρχή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται πλέον η δημιουργία ενός Space Hub στην Αττική, στα πρότυπα του Ισραήλ, που θα προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους γύρω από τη διαστημική τεχνολογία και πλήθος επενδύσεων.
Καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία του Κέντρου Διαστημικής Τεχνολογίας θα αποτελέσει η πορεία των ελληνικών μικροδορυφόρων που αναμένεται να εκτοξευτούν το 2026. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο BD, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται πως όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στα έργα για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους θα βρεθούν σε έναν χώρο όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω συνέργειες και δράσεις.
Σημειώνουν πως ήδη οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους έχουν γραφεία στην Αθήνα, ωστόσο αυτά είναι ακόμη μικρής κλίμακας καθώς οι εργασίες τους ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, ωστόσο στόχος είναι από το 2026 και μετά να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα.
Στόχος είναι στη συνέχεια να αναπτύξουν γραφεία και μονάδες παραγωγής, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να δημιουργηθεί ένας χώρος είτε σε ένα κτίριο, είτε σε ένα campus όπου θα στεγάζονται όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία στη χώρα, οι εταιρείες που θα βρίσκονται στον κυβερνητικό κόμβο των μικροδορυφόρων, ο ΕΛΚΕΔ και όλες οι startup που κάνουν space tech.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης, Κ. Κυρανάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «το ψάχνουμε και έχουμε βάλει όλους, φορείς και εταιρείες σε ένα τραπέζι για να διαπιστώσουν το συμφέρον που έχουν αν είναι όλοι μαζί και δυναμώσει το οικοσύστημα».
Δύσκολη αποστολή, ωστόσο, αναμένεται να αποδειχθεί η εύρεση τοποθεσίας για τη δημιουργία της Διαστημικής Πολιτείας, καθώς ακόμα και το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ που είχε βρεθεί στα σχέδια για να δημιουργηθεί η Πολιτεία Καινοτομίας δεν φαίνεται να μπορεί να αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με πηγές, υπάρχουν ακόμα δυο περιπτώσεις εντός Αττικής, με την μια να είναι κοντά στο αεροδρόμιο που το ζητάνε και οι εταιρείες, ενώ ακόμη μια τοποθεσία έχει βρεθεί κοντά στον αστικό ιστό.
Το έργο των μικροδορυφόρων
Μετά τις δυο τελευταίες συμβάσεις που υπεγράφησαν στη ΔΕΘ, σειρά παίρνει πλέον το έργο για τον κυβερνητικό κόμβο που θα επεξεργάζεται τα δεδομένα από τους δορυφόρους ώστε να τα διαχέει στη συνέχεια στους φορείς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η OroraTech βοήθησε πολύ στις πυρκαγιές, καθώς το μοντέλο πρόβλεψης που είχε τρέξει τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς της Πεντέλης ήταν κατά 92% ακριβές, ενώ και η ICEYE έχει μια συστοιχία 62 δορυφόρων όπου εκεί θα μπουν οι δυο ελληνικοί δορυφόροι και θα μπορεί να γίνει χρήση της πλήρης δυναμικότητας της συστοιχίας όταν βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα.
Η ICEYE θέτει ισχυρές βάσεις της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό κι εγκαταστάσεις, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του ελληνικού διαστημικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, δορυφόροι της εταιρείας θα συναρμολογούνται σε νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό στη χώρα.
Το Διαστημικό Πρόγραμμα της χώρας σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος μετά τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και στοχεύουν στην ενίσχυση της «ομπρέλας προστασίας». Το έργο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει την εκτόξευση 13 μικροδορυφόρων.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει στοιχηματίσει πολλά στο να αποκτήσει παρουσία η Ελλάδα στο Διάστημα, με τον υπουργό Δ. Παπαστεργίου να έχει δηλώσει πως «με το σύστημα των μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι τη χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για την παράνομη χρήση παραλιών. Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση συγχρόνως».
Γι αυτό και οι διαδικασίες έχουν τρέξει μέχρι σήμερα με ταχύτητες εξπρές καθώς στόχος είναι το 2026 οι μικροδορυφόροι να είναι στον αέρα, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον το σύστημα να παρέχει στην χώρα μας πληροφορία με τεράστια ακρίβεια.