Ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είναι η ΕΚΤ στις επόμενες κινήσεις της αναφορικά με τα επιτόκια, εξαιτίας και της μεγάλης αισιοδοξίας των αγορών για μειώσεις, όπως σημείωσε το μέλος της διοίκησής της, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, υπογραμμίζει ότι ο πληθωρισμός κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει «επίμονος», αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει μία ανθεκτική αγορά εργασίας, χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών αλλά και ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να γίνει σύντομα μία προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί, διότι γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά», επεσήμανε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε στάση αναμονής, ενώ περιμένουν πρόσθετα στοιχεία για να δουν αν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό και τους μισθούς θα τους επιτρέψουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι αξιωματούχοι φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τον Ιούνιο.
«Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου η η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι το ζητούμενο είναι η συγκράτηση των επιδράσεων σε δεύτερο βαθμό», σημείωσε η κα Σνάμπελ.
Υποστηρίζοντας ότι το «αποκορύφωμα της μετάδοσης», προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε στο 2,9%, διατηρείται σε πορεία σταθεροποίησης.
«Παρατηρούμε μια επιβράδυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας που είναι χαρακτηριστική όταν διανύουμε το τελευταίο μίλι. Αυτό συνδέεται πολύ στενά με τη δυναμική των μισθών, της παραγωγικότητας και των κερδών», όπως εκτίμησε.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να σκέφτονται για το πώς θα ρυθμίσουν τη χαλάρωση όταν αυτή ξεκινήσει. Η κα Σνάμπελ σε ερώτηση σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκεται ο ουδέτερος ρυθμός της οικονομίας, δήλωσε ότι η δυσκολία να προσδιοριστεί αυτό υποδηλώνει την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται. Αυτό συνεπάγεται ότι, από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια -και όπως είπα, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί- πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά με μικρά βήματα. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να κάνουμε παύση στην πορεία μείωσης, αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος».