ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:00 DATA
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παρά τη μεγάλη υποχώρησή του

Πιθανές νέες αρνητικές διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς (ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες), συνιστούν ανοδικούς κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, τονίζει η Eurobank.

Η διατήρηση των πτωτικών τάσεων στον πληθωρισμό, όπως καταγράφηκε τον Νοέμβριο, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν-ΔΤΚ) δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως σημειώνει η Eurobank, στην τακτική εβδομαδιαία έκθεσή της «7 Ημέρες Οικονομία».

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας τονίζουν ότι πιθανές νέες αρνητικές διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς (ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες), συνιστούν ανοδικούς κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς που συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα της εργασίας, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που συνεισφέρουν στη μείωση του φυσικού ποσοστού ανεργίας, καλλιέργεια φήμης για δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν παράγοντες που δύνανται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο μέλλον.

Η πορεία του πληθωρισμού

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν-ΔΤΚ), υποχώρησε στο 2,9% τον Νοε-23 (2,4% στην Ευρωζώνη), από 3,8% τον Οκτ-23, ενώ στο 11μηνο Ιαν-Νοε-23 διαμορφώθηκε στο 4,2% (5,7% στην Ευρωζώνη), από 9,4% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

H εν λόγω αποκλιμάκωση, η οποία έχει ως αφετηρία τον Οκτ-22, αντανακλά κυρίως τη μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας. Επί παραδείγματι, στο 11μηνο Ιαν-Νοε-23, η μέση τιμή του πετρελαίου brent κινήθηκε καθοδικά στα $82,6/βαρέλι, από τα $100,6/βαρέλι το 11μηνο Ιαν-Νοε-22 (-17,9%), παραμένοντας ωστόσο υψηλότερη κατά 28,9% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών στις δέκα βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον ΕνΔΤΚ, η μεγαλύτερη αύξηση τον Νοε-23 σημειώθηκε στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά με 8,9% (από 14,9% τον Νοε-22) και ακολούθησαν: ένδυση και υπόδηση (6,1%, από 11,2% τον Νοε-22), υγεία (5,5%, 2,8% τον Νοε-22), εκπαίδευση (3,5%, 2,2% τον Νοε-22), ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (3,1%, 9,9% τον Νοε-22), αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες (3,1%, 2,4% τον Νοε-22), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (1,6%, 5,0% τον Νοε-23), αλκοολούχα ποτά και καπνός (1,6%, 1,7% τον Νοε-22) και διαρκή αγαθά-ειδή νοικοκυριού (1,4%, 10,7% τον Νοε-22).

Τέλος, σε τρείς κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών καταγράφηκε μείωση του επιπέδου των τιμών. Αυτές ήταν: νερό, ηλεκτρικό, αέριο και άλλα καύσιμα (-1,5%, 5,1% τον Νοε-22), μεταφορές (-2,1%, 14,4% τον Νοε-22) και επικοινωνίες (-3,3%, -2,0% τον Νοε-22).

Αφαιρώντας από τον ΕνΔΤΚ τις κατηγορίες της ενέργειας, των τροφίμων, των ποτών και του καπνού, δηλαδή υπολογίζοντας τον πυρήνα του ΕνΔΤΚ, η ετήσια μεταβολή του εν λόγω δείκτη διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Νοε-23, από 3,6% τον Οκτ-23, ενώ στο 11μηνο Ιαν-Νοε-23 ανήλθε στο 5,5%, από 4,4% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού στο 11μηνο Ιαν-Νοε-23 προέρχεται από την υστερόχρονη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις υπηρεσίες και σε μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα. Παρά ταύτα, με αφετηρία τον Ιουν-23, ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί πτωτική τροχιά.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕπ), ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% το 2023 (από 9,3% το 2022), 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025. Τα εν λόγω μεγέθη είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 (4,1% και 2,6% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα).

Πιθανές νέες αρνητικές διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς (ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες), συνιστούν ανοδικούς κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς που συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα της εργασίας, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που συνεισφέρουν στη μείωση του φυσικού ποσοστού ανεργίας (βλέπε Σχήμα 2), καλλιέργεια φήμης για δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών αποτελούν παράγοντες που δύνανται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική πορεία αλλά και σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, τα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πιθανή έξαρση του πληθωρισμού αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0, αποτελούν τις βασικές προκλήσεις.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα ο 2ος μικρότερος πληθωρισμός: Τι προστάτευσε την οικονομία

Σε βάθος τετραετίας, η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού ήταν η δεύτερη μικρότερη στην ευρωζώνη, επισημαίνει η Eurobank. Χαμηλή αξιοποίηση του δυναμικού και υψηλή ανεργία βοήθησαν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζονται από τα αυξημένα κόστη οι ΜμΕ και «φρενάρουν» τις επενδύσεις

Σχεδόν οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις απάντησαν σε έρευνα της Eurobank ότι είχαν αύξηση πάνω από 10% στο κόστος λειτουργίας. Το 55% των επιχειρήσεων λένε ότι δεν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο γρήγορα από την Ευρώπη θα τρέξει και το 2023 η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 2023. Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για πληθωρισμό και εμπορικό ισοζύγιο.