ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: «Ομαλή προσγείωση» για Ευρώπη, αναγκαία τα υψηλά επιτόκια

Ανάπτυξη μόλις 0,7% για την ευρωζώνη φέτος αναμένει το Ταμείο, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός είναι «επίμονος».

Η οικονομία της Ευρώπης είναι απίθανο να καταρρεύσει, ακόμη και μετά τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Γηραιά Ήπειρο θα φθάσει στο 1,3% το 2023, ενώ θα είναι ελαφρώς καλύτερος και θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2024 και 1,8% το 2025 καθώς «οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι για μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά». Για την ευρωζώνη εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα φθάσει στο 0,7%, θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποιεί ότι η επιστροφή των τιμών καταναλωτή σε φυσιολογικά επίπεδα -αφού εκτοξεύθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσαν τις πιο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της εποχής του ευρώ- μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. «Η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι επομένως υψίστης σημασίας για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου», σημειώνει το Ταμείο και προσθέτει ότι «η αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της πολύ πρόωρης χαλάρωσης είναι σημαντικό».

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού με πρωτοφανείς ταχύτητες για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, με τον αντίκτυπο να γίνεται όλο και περισσότερο αισθητός σε όλες τις οικονομίες. Η παραγωγή στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και οι αναλυτές αναμένουν παρόμοιο αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν τα στοιχεία ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου.

Ενώ οι αυξανόμενοι μισθοί βοηθούν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, κινδυνεύουν επίσης να υποδαυλίσουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις - ειδικά αν δεν συνοδεύονται από βελτιώσεις στην παραγωγικότητα. Διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η γήρανση της κοινωνίας και η προτίμηση για μικρότερες εβδομάδες εργασίας, εν τω μεταξύ, σημαίνουν ότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν πιο σκληρό ανταγωνισμό στην προσέλκυση εργαζομένων. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι ιδιαίτερα έντονοι στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπου οι αμοιβές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στα πιο προηγμένα τμήματα της περιοχής, σύμφωνα με την έκθεση.

«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης και της εξορίας του επίμονα υψηλού πληθωρισμού», ανέφερε το ΔΝΤ. «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παρακολουθούν τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και να παρακολουθούν στενά τις μισθολογικές ρυθμίσεις και τη συνέπειά τους με τις τάσεις της παραγωγικότητας. Μια αξιοσημείωτη απόκλιση θα ήταν ανησυχητική».

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ευρώπη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Κρίσιμες οι αποφάσεις της Ευρώπης την επόμενη πενταετία

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή φθίνει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκτιμήσεις αγορών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία διαθέτει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία έναν «ελεύθερο διάδρομο» ανάπτυξης σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας εφόσον δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις.