Στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην βαθμίδα Ιnvestment Grade από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope και στην πιστοληπτική ικανότητα ΒΒΒ- αναφέρεται δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως σημειώνει, πρόκειται για τον δεύτερο οίκο αξιολόγησης μετά τον ιαπωνικό Rating and Investment Information που αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία. Αυτή την εβδομάδα αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες «οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody's, S&P και Fitch θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Ο DBRS Morningstar σχεδιάζει επίσης αναθεώρηση της αξιολόγησής του στις αρχές Σεπτεμβρίου».
Η FAZ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία «υποβαθμίστηκε το 2010 εξαιτίας της κρίσης χρέους. Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ είχαν δανείσει συνολικά στην Ελλάδα άνω των 260 δις ευρώ. Η Ελλάδα ως αντάλλαγμα, ως χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σκληρές περικοπές (…) Το δημόσιο χρέος και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα εξελίχθηκαν ευνοϊκά, σύμφωνα με την αιτιολόγηση της αναβάθμισης της Scope.Εντούτοις υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, όπως για παράδειγμα δομικές οικονομικές αδυναμίες μεταξύ των οποίων η υψηλή ανεργία».
Πολίτες εναντίον της «μαφίας της ομπρέλας»
Στις συνέπειες του «υπερτουρισμού» και την αντίδραση των ντόπιων από τη Μαγιόρκα και την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα merkur.de εστιάζοντας στην περίπτωση της Πάρου και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στην παραλία Σάντα Μαρία. Ζητούν «πίσω την παραλία» και αυτοαποκαλούνται «Κίνημα πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες».
Στη Σάντα Μαρία οι τιμές ανά ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες ξεπερνούν τα 60 ευρώ ενώ «στο τμήμα VIP» αγγίζουν ακόμη τα 120 ευρώ. «Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος ανάμεσα στις ξαπλώστρες και την παραλία για τους λουόμενους που θέλουν να ξαπλώσουν με δικές του πετσέτες, δεδομένου ότι οι παραλίες στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα δημόσιοι χώροι», σημειώνει το ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται και στη «διακήρυξη του κινήματος για την προστασία των παραλιών» η οποία διεκδικεί το «δικαίωμα στον δημόσιο χώρο και στην απόλαυση των παραλιών» οι οποίες «κατακλύζονται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες».
Το ρεπορτάζ σημειώνει μάλιστα ότι οι ντόπιοι κάνουν εδώ και καιρό λόγο για «μαφία της ομπρέλας» στις παραλίες, ενώ για το θέμα έχει επιληφθεί ήδη ο υπ. Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε εντολή στην αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες σε πολυσύχναστες παραλίες. «Στο μεταξύ το κίνημα εξαπλώνεται στη Ρόδο, τη Σέριφο, τα Χανιά, ακόμη και την Χαλκιδική».